Clint Eastwood zászlót bont

2006.09.14. 12:40

Clint Eastwood a politikai korrektség szellemében egyszerre két filmet is rendezett az Ivo Dzsima-i csatáról, amelyek közül az egyik az amerikai, a másik a japán oldalt mutatja be. Az első filmet decemberben mutatják be Magyarországon.

Clint Eastwood a Millió dolláros bébi után második világháborús katonák személyes történetével próbál könnyet csalni a nézők (és az Oscar-díjakról döntő Filmakadémia tagjai) szemébe. A négy darab Oscarral rendelkező, 76 éves színész-rendező nem kíméli magát: közvetlenül egymás után két filmet is készített a háború egyik legvéresebb csatájáról, az Ivo Dzsima-i partraszállásról. A '45 február-márciusban zajló csata végére az amerikaiak elfoglalták a kis szigetet, miközben hétezer amerikai és huszonkétezer japán katona vesztette életét.

Eastwood eredetileg csak egy filmet akart készíteni Flags of Our Fathers címmel, amely annak a hat katonának a személyes történetét meséli el, akik felhúzták az amerikai zászlót a szigeten, és nemzeti hősök lettek, mert a zászló felállításáról készült fotó bejárta a világsajtót. A rendező azonban rájött, hogy filmje önmagában túlságosan egyoldalú lenne, ezért elkészítette a Letters from Iwo Jimá-t is, amely a csatát a japán oldal szemszögéből mutatja be.

Már egy ideje elérhető az interneten egy nagy részben japánul beszélő előzetes, amelynek képkockáit feltehetően a második filmben láthatjuk majd viszont, de most már megérkezett a Flags of Our Fathers két és fél perces, angol nyelvű előzetese is. A klip elején a híressé vált fotó keletkezését és fogadtatását ismerjük meg, majd a fiatal katonák reakcióját, akik köszönik szépen, de nem szeretnének hősök lenni, mert még nem felejtették el, hány harcostársuk maradt holtan a csatatéren. Az egyenruhás szereplők közt felismerhetjük Ryan Phillippe-et, aki az egyik zászlóállító katonát, John Bardleyt alakítja és a Billy Elliot Jamie Belljét is, akit ugyan nemrég viszontláttunk a Kedves Wendy!-ben, de véleményünk szerint még mindig nem elég gyakran tűnik fel a vásznon.

A film Bradley fiának, James Bradleynek és Ron Powersnek a könyvén alapul, amelyből William Broyles Jr. (Bőrnyakúak) és Paul Haggis (Ütközések, Millió dolláros bébi) írták a forgatókönyvet. A Flags of Our Fathers-t Amerikában október 20-án mutatják be, hozzánk pedig várhatóan decemberben érkezik. A Letters from Iwo Jima amerikai bemutatója december elején esedékes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK