Alighogy befejezte Matt Damonnal a macska-egér játékot Scorsese új filmjében, DiCaprio újabb veszélyes misszióra adta a fejét: egy különleges gyémántot akar megszerezni a polgárháború sújtotta Sierra Leonéban.

A bombasztikus filmekben utazó Edward Zwick (Az utolsó szamuráj, Szenvedélyek viharában, Szükségállapot) Leonardo DiCapriót bízta meg azzal, hogy megszerezze a világ egyik ritka, rózsaszín gyémántját. A Blood Diamond című kalandban és akcióban bővelkedő drámában DiCaprio egy dél-afrikai zsoldost alakít, akinek az útja keresztezi a Solomon nevű fekete halászét, mert mindketten ugyanabban a nagy értékű kőben látják a lehetőséget válságban levő életük helyrezökkentésére. A két férfi a kilencvenes évek polgárháború dúlta Sierra Leonéjében indul közös kalandra, amelyhez egy amerikai újságírónő is csatlakozik, aki egy idő után gyengéd érzelmeket kezd táplálni DiCaprio figurája iránt.

Solomont Djimon Hounsou játssza, a második afrikai férfi, akit valaha Oscar-díjra jelöltek, és akire többek közt a Gladiátor-ból és A sziget-ből emlékezhetünk (de a legjobb férfi mellékszereplő jelölést az Amerikában című filmért kapta), az újságírónőt pedig Jennifer Connelly alakítja. Már megtekinthető a film nem túlzottan jó minőségű előzetese, amely a gyémánt emberekre gyakorolt hatását domborítja ki, amennyiben egyesek képesek szinte bármit megtenni érte. A klipből az is kiderül, hogy a filmben DiCaprio idegesítő, dél-afrikainak szánt akcentussal beszél, ami a sztori szempontjából tökéletesen érhető, de egy olyan színésznél, akinek jól ismerjük az igazi kiejtését és beszédmódját, kissé zavaró.

A film forgatókönyvét a K-PAX-t is jegyző Charles Levitt írta, zenéjét Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb komponistája, James Newton Howard (King Kong, Batman: Kezdődik!) szerezte, úgyhogy bizton számíthatunk a stabil színvonalú hollywoodi szórakoztatásra. Az amerikai bemutató december 15-én lesz, Magyarországra a jövő év első felében érkezik a film.

DiCapriót itthon november 9-én Martin Scorsese A tégla című filmjében láthatjuk viszont, amelyben Matt Damon ellenfeleként küzd a bostoni ír maffia ellen.