Elhiszed, hogy Cillian Murphy tök jó nő? Akár igen, akár nem, játssz velünk, és ha szerencséd lesz, magad is eldöntheted a kérdést a Reggeli a Plútón című film [origo] filmklubos, premier előtti vetítésén.

A Reggeli a Plútón végtelenül kedves film, de csak azoknak ajánlható, akik nem bánják, ha egy dráma elszakad a valóságtól, és olyan szürreális, meseszerű elemek szerepelnek benne, mint például beszélő madarak, vagy éppenséggel egy olyan főhős, aki körül összeomlik a fél világ, de ő mégis megőrzi jó kedélyét, és semmit sem vesz komolyan. Patrick, aki jobban szereti, ha Kittennek, azaz cicának szólítják, Észak-Írországban nő fel a hatvanas években mindennapos terroristaakciók és fegyveres összecsapások közepette, de sem ez nem tudja elvenni életvidámságát, sem az, hogy csecsemőkorában édesanyja a helyi paplak küszöbén hagyta őt, és nyomtalanul eltűnt. Patrick úgy tudja, anyja Londonba költözött, ezért felkerekedik, hogy megkeresse őt. Útközben a legkülönfélébb ismeretségekre tesz szert, és több tragédia is éri, de ő minderre csak legyintve annyit mond: "Komoly, komoly, komoly..."

Kittent a hatalmas kék szemeiről felismerhető Cillian Murphy alakítja, akit korábban láttunk már londoni zombivadászként a 28 nappal később-ben, pszichopata merénylőként az Éjszakai járat-ban és tébolyító maszkban parádézó gonoszként a Batman: Kezdődik!-ben, de most olyan oldaláról mutatkozik be, amelyről eddig még nem ismertük: kiderül, hogy tökéletesen mutat szoknyában, kisminkelve, affektálva, egyszóval igazi nő a vásznon. A film mellékszerepeiben olyan nagy volumenű ír színészek tűnnek fel, mint Liam Neeson, aki a papot alakítja és Stephen Rea, aki egy bűvészt játszik, akit azonban végül Kitten varázsol el.

Reggeli a Plútón-t Neil Jordan rendezte, aki a Síró játék alkotója is volt, de a két film közti felszínes hasonlóságok (terrorizmus, transzvesztita) ne tévesszenek meg senkit, ez a Patrick McCabe regényén alapuló film sokkal könnyedebb hangvételű, mint elődje. Egy interjúban megkérdezték Jordant, hogy a Londonba érkező ír fiú története mennyire rímel a saját életére, amire így felelt: "Nagyon hasonlít, bár én nem vagyok sem transzvesztita, sem meleg, viszont azonosulni tudok azzal a csodás vággyal, hogy valaki ki akarja színezni a sivár ír tájat. Először '70-ben vagy '71-ben jöttem Londonba. A barátaimmal ide akartunk költözni, és én idejöttem elsőnek egy csomó pénzzel, hogy vásároljak egy lakást, és megteremtsem az otthonunkat. A pénz nagyon hamar eltűnt, úgyhogy végül hajléktalan lettem. Szendvicsember lett belőlem, és lakásokat kellett reklámoznom. Nagyon furcsa volt, kicsit olyan voltam, mint a filmbeli figura, sodródtam. Szerintem minden ír srác keresztülmegy valami ilyesmin, legalábbis azt biztos, hogy én keresztülmentem."

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A kis véreskezű volt a címe Neil Jordan 1997-es filmjének, amelyet szintén egy Patrick McCabe-regény alapján készített el

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt szeptember 26-án kedden 19 óra 30-ra a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest, Teréz körút 30.):

Berényi Adri, Bóday Bernadett Orgona, Bördős Dóra, Budai Beatrix, Cimer Katalin, Csattanó Csaba, Csikász-Nagy Ágnes, Czipó Zsolt, Dedics Edit, Duhaj János, Eipl Anikó, Farkas Anita, Füredi Katalin, Gerzsenyi László, Győrffy Éva, Harai Zsuzsanna, Heim Julianna, Kovács András, László Johanna, Lexa Judit, Mark Andrews, Morvay Zsuzsa, Nagy Éva, Németh Dániel, Németh Mária, Orlik Erika, Orsai Tímea, Pajtás Rita, Papp Bernadett, Patkós Luca, Petricskó Judit, Rakonczai Rita, Répási László, Rupp Ildikó, Sandoly Szabolcs, Schmek Eszter, Schurk András, Stumpf Péter, Suhajda Renáta, Szavériné Pásztor Éva, Székely Ildikó, Táborszki Tünde, Tátraházi Petra, Tóth Anna, Váradi Vera, Varga Bálint, Wagensommer Anna, Waszner Attila

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!