A Fehér tenyér indul az Oscarért

2006.09.25. 14:16

Az Oscar-díjra nevező bizottság Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét választotta Magyarország idei jelöltjének a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A díjért versengő öt film listáját 2007. január 23-án hozza majd nyilvánosságra a Los Angeles-i Filmakadémia.

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2006. szeptember 25-én hozott döntésének értelmében Magyarországot a 2007. évi "legjobb idegen nyelvű film" kategóriában a Fehér tenyér című film képviseli. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között volt. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Balog Gábor (operatőr), Báron György (filmkritikus) és Dettre Gábor (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Cirkó József, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2007. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben.

Hajdu Szabolcs a fiatal magyar rendezőgeneráció egyik legtehetségesebbnek tartott képviselője, a Fehér tenyér harmadik játékfilmje, melyért a 37. Magyar Filmszemle fődíját és a külföldi kritikusok díját megosztva, valamint a legjobb producer - Angelusz Iván, Reich Péter, Pataki Ágnes, Kovács Gábor -, a legjobb operatőr - Nagy András, a legjobb vágó - Politzer Péter - jutalmát és a közönségdíjat is elnyerte. Az önéletrajzi elemeket ötvöző egyéni sportfilm nemzetközi értékesítésének jogát a Filmszemlét követő berlini filmvásáron a francia székhelyű Onoma vásárolta meg. A Fehér tenyér nemzetközi premierjére a cannes-i filmfesztiválon került sor, nagy sikerrel mutatták be a Rendezők Kéthete 2006-os programjában.

Forrás: Magyar Filmunió

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK