Huszonhárom órás filmfesztivál a Puskinban

2006.10.02. 9:11

A Puskin mozi nyolcvanadik születésnapja alkalmából 23 órás rendezvényre kerül sor október 7-én délelőtt 10-től másnap reggel 9-ig a moziban. Magyar és külföldi filmklasszikusok, a Filmművészeti egyetem diákjainak alkotásai, filmplakát-kiállítás és sok más érdekesség várja a nézőket.

80 éve nyitotta meg kapuit a mai Puskin, akkori nevén Fórum Filmszínház. A kezdetben némafilmeket vetítő mozi 1929-ben váltott, itt mutatták be Magyarországon az első hangosfilmet: Az éneklő bolond-ot. A korabeli tudósítások szerint Budapest "legelőkelőbb" mozija 1948-ban kapott új nevet. A Puskin mozit 1988-ban technikailag korszerűsítették, majd 1998-ban átépítették egytermesből háromtermesre. Az átépítés során megtartották a műemléki védelem alatt álló eredeti homlokzatot és az előcsarnokot, az üléseket pedig lecserélték korszerű és kényelmes fotelekre.

A 80. születésnap alkalmából október 7., szombat délelőtt 10 és október 8., vasárnap reggel 9 között a nézők három szekcióra bontott filmválogatásból szemezgethetnek:

A "Magyar filmek közkívánatra" szekcióban a legnagyobb sikert aratott hazai alkotásokat vetítik:
 
15.45  - Amarcord terem: Álmodozások kora (Szabó István)
Vendégek: Bálint András, Béres Ilona, Halász Judit

17.30 -  Amarcord terem: Liliomfi (Makk Károly)
Vendégek: Krencsey Marianne, Makk Károly

13.30 - Körhinta terem: A harangok Rómába mentek (Jancsó Miklós)

15.15 - Körhinta terem: Csinibaba (Tímár Péter)
Vendégek: Tímár Péter, Gálvölgyi János, Nagy Natália és Pogány Judit

17.15 - Körhinta terem: Ripacsok (Sándor Pál)
Vendégek: Sándor Pál, Kern András, Garas Dezső, Udvaros Dorottya

21.15 - Körhinta terem: Sose halunk meg! (Koltai Róbert)

A "Nagy sikerű külföldi filmek" szekcióban megunhatatlan filmklasszikusokat vetítenek a születésnap alkalmából. Többek között látható lesz az M - Egy város keresi a gyilkost (F. Lang), a Ködös utak (M. Carné), a Broadway Melody (N. Taurog), a Dühöngő ifjúság (T. Richardson), a Psycho (A. Hitchcock) és a Méhkirálynő (M. Ferreri).

A "Művészfilmek" elnevezésű szekcióba a Filmművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kortárs alkotásai kaptak meghívást.

A kávézóban és az előcsarnokban régi plakátokból, fotókból, korabeli írásokból rendezett kiállítás látható.

A kávézóban 24 órán át némafilmeket vetítenek. 17 órától Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor filmslágereket ad elő.

Az ünnep díszvendége Krencsey Marianne, aki a napokban vette át a Színművészeti Egyetem aranydiplomáját. A művésznővel a Liliomfi vetítése előtt, 17 órától találkozhatnak a nézők a mozi előcsarnokában, ahol EQUINOX-2001 című önéletrajzi könyvét dedikálja.

A rendezvény ideje alatt a jegyek ára nyitástól éjfélig 500 Ft, éjféltől másnap reggel 9-ig pedig csak 300 Ft.

A részletes program megtekinthető a Budapest Film honlapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK