Már szinte minden európai ország bejelentette, hogy melyik filmjét jelöli idén a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért zajló versenybe. Lássuk, kik lesznek a Fehér tenyér riválisai!

A múlt héten hírt adtunk arról, hogy a magyar Oscar-díjra nevező bizottság Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét küldte versenybe a legjobb idegen nyelvű film díjáért. Az országok jelöltjeiből a Los Angeles-i Filmakadémia tagjai választják majd ki azt az öt alkotást, amelyik végül megmérkőzik az Oscar-díjért. Január 23-án derül majd ki, hogy melyek lesznek ezek a filmek, de már most szinte minden európai ország megnevezte saját jelöltjét.

Lássuk, kikkel verseng majd Hajdu filmje:

Spanyolország - Cseppet sem meglepő módon Pedro Almodóvar Cannes-ban debütáló, a kritikusokat és a közönséget is meghódító, Penélope Cruz főszereplésével készült "csajfilmje", a Volver a jelölt. Ez az egyetlen a versengő alkotások közt, amely már nálunk is moziforgalmazásba került.

Csehország - Néhányan láthatták itthon Jan Svankmajer szürreális animációval dúsított filmjét, a Sílení-t (Holdkór) is, mert tavasszal a Titanic filmfesztiválon vetítették.

Németország - Itt nincs meglepetés: Das Leben der Anderen (Mások élete) Florian Henckel von Donnersmarcktól. A számos fesztivált megjárt filmet, amely egy családot megfigyelés alatt tartó Stasi-tisztről szól, nem csak a német, hanem a nemzetközi filmes sajtó is egyöntetűen a keblére ölelte.

Finnország - Ki az, aki egynél több finn rendezőt ismer? Valószínűleg nem sokan mondhatják ezt el magukról, Aki Kaurismaki neve viszont minden mozirajongó számára ismerősen cseng. A finnek természetesen a mester új alkotását, a Laitakaupunkin valot (Lights in the Dusk) című szomorkás Múlt nélküli ember-utánérzést postázzák Hollywoodba.

Dánia - Sajnos az ő jelöltjüket még nem láttuk, ám annál jobban várjuk. A nálunk is ismert Susanne Bier (Hogy szeretsz?, Testvéred feleségét...) új filmje, az Efter bryllupet (After the Wedding) kedvező fogadtatásra talált a torontói fesztiválon, és teljesen elfogult módon, de határozottan kijelentjük, hogy Mads Mikkelsennel (ő lesz a főgonosz az új James Bond-filmben) a főszerepben csak jó lehet.

Forrás: [origo]
Jelenet az Efter bryllupet című filmből

Hollandia - Paul Verhoeven (Elemi ösztön) kifulladóban levő hollywoodi karrierjét pihentetve visszatért hazájába, és egy hagyományos - és jó hosszú - második világháborús drámát kanyarított Zwartboek (Black Book) címmel.

Olaszország - Állítólag majdnem Emanuele Crialese Nuovomondo-ja (The Golden Door) vitte haza az idei velencei filmfesztivál Arany Oroszlánját a kínai nyertes elől, a zsűri 4:3 arányban szavazta meg a másik filmet - ezek után nem meglepő ez a választás sem. A századelőn játszódó alkotás Szicíliából Amerikába tartó bevándorlók történetét meséli el, főszerepben a remek Charlotte Gainsbourggal.

Szlovénia - a pécsi Filmünnepen már ezen a héten meg lehet nézni a Sírugrók-at (Odgrobadogroba), de október 19-től a budapesti mozik is adják majd. Jan Cvitkovics komédiája egy hivatását nem éppen átlagosan űző gyászbeszédíróról szól.

Bosznia-Hercegovina - Természetesen a berlini filmfesztivál fődíját bezsebelő (és ezzel sokaknak meglepetést okozó) Grbavica vagy ahogy új angol címén ismerhetjük, az Esma's Secret az ország jelöltje. Az alkotó az elsőfilmes rendezőnő, Jasmila Zbanics.

A további jelöltek:

Izland - Börn (Children), Ragnar Bragason

Norvégia - Reprise, Joachim Trier

Svédország - Farväl Falkenberg (Falkenberg Farewell), Jesper Ganslandt

Belgium - Een ander zijn geluk (Someone Else's Happiness), Fien Troch

Luxemburg - Masz na imie Justine (Your Name Is Justine), Franco de Pena

Franciaország - Fauteuils d'orchestre (Orchestra Seats), Daniele Thompson

Portugália - Alice, Marco Martins

Ausztria - Spiele Leben (You Bet Your Life), Antonin Svoboda

Svájc - Vitus, Fredi M. Murer

Oroszország - 9-ja rota (9th Company), Fjodor Bondarcsuk

Lengyelország - Z odziszku (Retrieval), Slawomir Fabicki

Bulgária - Maimuni prez zimata (Monkeys in Winter), Milena Andonova

Románia - Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (How I Spent the End of the World), Catalin Mitulescu

Horvátország - Libertas, Veljko Bulajics

Szerbia és Montenegró - Sutra ujutro (Tomorrow Morning), Oleg Novkovics

Macedónia - Kontakt (Contact), Szergej Stanojkovszki

Görögország - I horodia tou haritona (Chariton's Choir), Grigorisz Karantinakisz

Törökország - Dondurmam Gaymak (Ice Cream I Scream), Jüksel Aksu

Szlovákia és Észtország egyelőre nem jelenetette be a jelöltjét.

+ + +

Néhány Európán kívüli alkotásról is van már információnk, ezek pedig a következők:

Algéria - Indigenes (Days of Glory), Rachid Bouchareb

Mexikó - El laberinto del fauno (Pan's Labyrinth), Guillermo del Toro

Irán - Némiképp meglepetésre Kambozia Partovi Cafe Transit című filmjét jelölték, amely a nők szerepét és helyzetét feszegeti az iszlám országban. A film főhőse egy özvegyasszony, aki megpróbálja kivédeni sógora közeledését, aki a hagyományok szerint feleségül kellene hogy vegye a nőt fivére halála után. Partovi közismerten sokat foglalkozik az iráni nők helyzetével, Jafar Panahi nagy sikerű Kör című filmjét is ő írta.