Ír filmnapok a Puskinban

2006.10.09. 9:06

Október 13., péntek és 18., szerda között egyedülálló lehetőség nyílik hat ír film megtekintésére a Puskin moziban. A közelmúltban készült alkotások közt a könnyed vígjátéktól a komoly társadalmi drámáig mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A HIFA (Magyar Ír Baráti szövetség) szervezésében, a Jameson támogatásával másodszor is megrendezik a Jameson Ír Filmnapokat. A rendezvénynek 2006. október 13., péntek és 18., szerda között a Puskin mozi ad otthont. Írországból sajnos még ma is kevés film jut el Magyarországra, így a hazai közönség ritkán találkozhat ír alkotásokkal. A rendezvény célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az ír kultúra rajongóinak és a különleges filmek iránt érdeklődő magyar közönségnek.

A filmeket minden este 20.00 órai kezdettel vetítik, hangalámondással.


Október 13., péntek: Inside I'm Dancing
Rendező: Damien O'Donnell
Szereplők: Steven Robertson, James McAvoy, Romola Garai, Brenda Fricker, Ruth McCabe, Tom Hickey, Gerard McSorley

Michael a carrigmore-i fogyatékosok otthona 23 éves állandó bentlakója. Amikor a kóbor Rory O'Shea beköltözik az otthonba, Michael elámul: felfedezi, hogy Rory, aki gyorsan beszél és csak a jobb kezét tudja mozgatni, megérti az ő szinte érthetetlen beszédét. Rory dinamikus és lázadó személyisége megváltoztatja Michaelt, és megmutatja neki a Carrigmore-on kívüli világot.


Október 14., szombat: The Honeymooners
Rendező: Karl Golden
Szereplők: Jonathan Byrne, Alex Reid, Justine Mitchell

Nincs felesége és nem volt esküvője, volt viszont egy szörnyű nászútja. Miután faképnél hagyták az oltár előtt, David elhatározta, hogy a nászutak nászútját fogja eltölteni. Így egy idegennel, Claire-rel kaotikus kalandba kezdenek, ami örökre megváltoztatja az életüket.


Október 15., vasárnap: Goldfish Memory
Rendező: Liz Gill
Szereplők: Sean Campon, Flora Montgomery, Keith McErlean, Stuart Graham, Fiona O'Shaughnessy, Fiona Glascott

Egy könnyed film a mai dublini randizás veszélyeiről és örömeiről. Amikor Clara meglátja Tomot, a barátját, amint éppen megcsókolja Isolde-ot, románcok és csalódások sorozata veszi kezdetét. A szereplők mind tökéletes kapcsolatra törekednek, s az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, az, hogy nem lehet szerelem nélkül élni.


Október 16., hétfő: You Looking at Me?
Rendező:
Margo Harkin
Szereplők: Packy Lee, Kelly Flynn, Julie Lam, Kevin Breen

Mei, a fiatal kínai lány érzi, hogy nem lesz egyszerű a helyi protestáns fiúval, Kennyvel szövődő szerelme. Az élet tovább bonyolódik, amikor napjaink Belfastjában megpróbálják átlépni a kulturális és helyi politikai különbségeket.


Október 17., kedd: Headrush
Rendező: Shimmy Marcus
Szereplők: Wuzza Conlon, Gavin Kelty, Laura Pyper, Tom Hickey, Maura O'Neill

Krimikomédia két illúzióvesztett fiatalról, akik a marihuána ködében keveregnek, és azt remélik, hogy megoldja a gondjaikat, ha drogszállítmányt csempésznek a helyi gengszternek.


Október 18., szerda: Country
Rendező: Kevin Liddy
Szereplők: Dean Pritchard, Des Cave, Lisa Harrow, Pat Laffan, Gary Lydon, Marcella Plunkett

A film három férfi életébe enged bepillantást: Frank Murphyébe és két fiáéba, Conéba és Jackébe. Amikor Frank sógornője hazatér a családhoz Londonba, olyan érzelmi pluszt hoz magával, aminek a létezéséről már a fiúk és Frank is rég megfeledkezett. Amikor viszont Frank egy meggondolatlan lépést tesz, kirobban az erőszak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK