Pécsett díjazzák a friss levegőt

2006.10.09. 13:16

Díjkiosztó gálával ért véget a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep; az Arany Benjámin elnevezésű fődíjat Kocsis Ágnes Friss levegő című filmje kapta. A rendezvény különböző programjain összesen húszezren vettek részt.

Szombat este ünnepi gálaműsor keretében adták át a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep díjait. A fesztivál nagydíját, az Arany Benjámint magyar alkotásnak, Kocsis Ágnes Friss levegő című filmjének ítélték. A Geller Szabolcs - Malovecz Ildikó alkotta szobrot 5000 euró pénzjutalommal együtt adták át.

A nemzetközi zsűri döntése értelmében a Filmünnep operatőri díját Simon Tansek kapta a Sírugrók című szlovén film fényképezéséért. A legjobb színész díját Gregor Bakovic kapta a Sírugrók című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női alakításért Ioana Barbut tüntették ki a román Iszonyú viszonyok-ért.

A diákzsűri Jan Hryniak moziját, a Harmadik című filmet tüntette ki, míg a Közönségdíjat Jan Cvitkovic Sírugrók című filmje érdemelte ki. A Nemzetközi Filmkritikusok díját Ognjen Sivilicic Bocs a Kung fu-ért című filmje kapta, míg a Duna TV különdíját Radoslav Spassov Ellopott szemek című mozijának nyújtották át. A Sláger Rádió különdíját A metróból szeretettel című mű kapta.

Az október 2-7. között megtartott Filmünnep hat napján, hat különböző helyszínen 14 ország nagyjátékfilmjei mérettették meg magukat. Összesen 40 nagyjátékfilmet mutattak be mintegy 90 vetítésen, a rendezvényen 135 kísérőprogramot élvezhettek a fesztivállátogatók. Összesen mintegy húszezren vettek részt a Filmünnep rendezvényein, ami a tavalyi rendezvény látogatószámának a háromszorosa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK