Gyakran méltatlankodunk, amikor azt tapasztaljuk, hogy jobbnál jobb filmeket nem mutatnak be hazánkban, de mi is tisztában vagyunk a szomorú igazsággal: az átlagos magyar ember nem jár moziba, vagy ha mégis elmegy, valami bődületes baromságot hajlandó csak megnézni. Ékesen bizonyítják ezt a tételt a hétvégi mozijegyeladási eredmények: mind a hat premierfilm megbukott - és ez idén már nem először fordult elő.

Nem könnyű (jó filmekkel) a budapestiek kedvére tenni - ez bizonyosodott be már sokadszor a fővárosi mozikasszáknál a hétvégén. Hat premierfilm érkezett a mozikba, amelyek közül még a Samuel L. Jackson nevével fémjelzett Kígyók a fedélzeten tűnt a legesélyesebbnek a sikerre, de ez is elbukott, nem beszélve a másik ötről.

A kígyós filmre mindössze 3100-an voltak kíváncsiak, ami a toplista 6. helyezésének megszerzésére volt elég. Az első öt helyet mind régebbi bemutatók foglalják el; bevétel szerint csökkenő sorrendben: Az ördög Pradát visel (második hete műsoron, össznézőszám eddig: 37 000), Asterix és a vikingek, Egy bolond százat csinál, Én, a nő és plusz egy fő, Távkapcs.

A második "legjobb" eredményt az új Jancsó-film érte el: az Ede megevé ebédem a toplista 15. helyét foglalja el 756 darab nézővel. Sajnos azt mutatja ez az eredmény, hogy évről évre kevesebben kíváncsiak a vicces Kapa-Pepe párosra: a Nekem lámpást... hét éve még 3350 nézővel nyitott, a tavalyi Mohácsi vész viszont már csak 1700 embert érdekelt a bemutató hétvégéjén.

A többi premierfilm még ennél is gyengébben teljesített: a Kőkemény című német gettódrámát 359-en nézték meg, az Életvonat alkotójának új filmjét, az Élj és boldogulj!-t 252-en, Lars von Trier csaknem húszéves klasszikusát, a Járvány-t 184-en, a Cseh álom című dokumentumfilmet pedig 157-en tekintették meg.