Kissé sötétre sikeredett az eheti filmfelhozatal: van egy fiatal lányokra vadászó sorozatgyilkos, egy gyászbeszédíró szuicid rokonsággal, egy kétségbeesésében hullát hasznosító férj és gimis csajok, akik egyszerűen egy iskolatársuk halálát kívánják. Ha viszont ezek egyike sem vonz, akkor te valószínűleg a fennmaradó rajzfilm célközönségébe tartozol.

Forbrydelsens element - 1984
ElőzetesHol/Mikor játsszák

Forrás: [origo]

Miről szól? Egy Fisher nevű nyomozó mentora kézikönyvének utasításait követve megpróbálja kézre keríteni a sorozatgyilkost, aki lottóáruslányokat öl. Ahogy a nyomozás halad, Fisher egyre mélyebbre merül a gyilkos pszichéjében.

Ki a rendező? Lars von Trier első, alacsony költségvetésű nagyjátékfilmje volt ez, melyet a mozikban már futó Járvány és Európa követett.

Kik a szereplők? Fishert az angol Michael Elphick alakítja, aki a Withnail és én-ben döglött hallal fenyegette Richard E. Grantet. A társául szegődő prostituáltat Me Me Lai játssza, mentorát Esmond Knight formálja meg.

Kinek ajánljuk? Egyesek szerint az Európa-trilógiából elég megnézni az utolsó részt, mert az a legkiforrottabb, mások szerint épphogy ez az első film a legizgalmasabb, a többi már csak ismétlés. Mindenesetre javasoljuk, hogy mindenki menjen el, és döntse el maga ezt a kérdést.

Mit mondunk még az alkotóról? Kevés ellentmondásosabb személyiséget vonultat fel a kortárs európai mozi Lars von Triernél. A dán megszállott filmjei láttán egyesek sátánt kiáltanak, míg mások kultikusan rajonganak értük, de hidegen senkit sem hagynak. Első három nemzetközi sikerét újra vetítik a magyar mozik, melynek apropóján átfogó A-tól Z-ig összeállítással adózunk az embernek, aki krétafalak közt kínozta Nicole Kidmant, puritán dogmák alá vetette a rendezői munkát, és alaposan beszólogatott az USA-nak. Olvasd el Von Trier eddigi életművet áttekintő cikkünket!