December 14-én kerül a hazai mozikba a Magyarországon forgatott, Eragon című amerikai fantasy-film, melynek a zafírkék sárkánytojást is bemutató végleges előzetese már megtekinthető a neten.

Az Eragon Stefen Fangmeier első rendezése, aki korábban vizuáliseffektus-szakértőként olyan nagyszabású filmeken dolgozott, mint például a Terminátor 2, a Jelek vagy A Bourne-rejtély. A film a mindössze 22 éves Christopher Paolini regényén alapul, aki azóta már dolgozik a sztori trilógiává bővítésén.

A címadó Eragon egy szegény farmerfiú, akinek hazájában, Alagaesiában a gonosz Galbatorix uralkodik. A fiú élete váratlanul hatalmas fordulatot vesz, amikor egy nap egy zafírkék kőre bukkan, amiről hamarosan kiderül, hogy valójában sárkánytojás. Így Eragon válhat a sárkánylovasok új generációjának vezetőjévé és népe megmentőjévé.

A főhőst az újonc Edward Speleers játssza, de több neves színészt is láthatunk majd a filmben: Galbatorixt John Malkovich formálja meg, mellette Jeremy Irons és a Trainspotting Begbie-je, Robert Carlyle is jelentősebb szerepet alakít. Mivel az Eragon-t szinte teljes egészében Magyarországon forgatták, talán nem meglepő, hogy ismerős magyar arcokat is felfedezhetünk: többek közt Bánfalvy Ágnes és Haumann Máté is feltűnik a filmben.

A dialógus nélküli előzetes sokkal inkább a látványra fókuszál, mint a sztori részleteinek ismertetésére; főként a látványosan repkedő sárkányokat, a tűzcsóvákat és a jelentőségteljes pillantásokat vető főhősöket csodálhatjuk meg benne.