A horrorrajongók tódultak a mozikba megnézni a Fűrész harmadik részét, Scorsese maffiafilmje pedig továbbra is népszerű, Eastwood háborús drámája viszont már egészen biztosan halálra ítéltetett.

Idén korán köszöntött be Amerikában a Halloween: a pénteken bemutatott Fűrész III. a konkurenciát felkaszabolva a jegyeladási toplista élére került. A horror 4700 vásznon 34,3 millió dollár bevételt hozott, ami nem csak önmagában, hanem a trilógia előző két részéhez képest is szép eredmény: az első rész 18,3 millióval nyitott, a tavalyi folytatás pedig már 31,7 milliót hozott az első hétvégén. Az utóbbi években a műfajban csak a Végső állomás-trilógia volt képes hasonló, epizódról epizódra emelkedő eredményt produkálni.

A Fűrész III. a filmet forgalmazó Lionsgate állítása szerint kevesebb, mint 10 millió dollárba került, és ezzel a nyitással az eddigi legsikeresebb Halloweenre eső bemutató lett. A forgalmazó elnöke többek közt annak is tulajdonítja a sikert, hogy ezen a hétvégén más nagy volumenű film nem került bemutatásra, így a Fűrész-nek nemigen akadt ellenfele. Nem meglepő módon bejelentették azt is, hogy jövő ilyenkor jön majd a Fűrész IV.

Martin Scorsese A tégla című gengszterfilmje, amely jövő héten hozzánk is megérkezik, 9,8 millióval megőrizte második helyezését a toplistán. Bevétele mindössze 27%-ot esett az előző hétvégéhez képest, és huszonnégy nap alatt már összesen 91,1 millió dollárt hozott. Ez azt jelenti, hogy minden bizonnyal hamarosan túlszárnyalja Scorsese eddigi legnagyobb sikerét, a tavalyi Aviátor-t.

A múlt héten első helyen nyitó The Prestige (Christian Bale-el, Hugh Jackmannel és Scarlett Johanssonnal) a harmadik helyre csúszott vissza 9,6 millióval, ami 35%-os visszaesést jelent a bemutató óta, és tíz nap alatt 28,8 milliós, tisztes összbevételt.

Clint Eastwoodnak nem csak a dobogós helyről kellett lemondania ezen a hétvégén, hanem arról a reményről is, hogy új filmje, a Dicsőség zászlaja még sikeres lehet anyagilag. A múlt héten gyenge 10,2 millióval indító második világháborús dráma ezen a héten már csak 6,4 milliót termelt, annak ellenére, hogy 17%-kal több moziban vetítették, mint az előző héten. A 90 milliós büdzséjű alkotás tíz nap alatt összekapart 19,9 milliója nem sok jót ígér a film jövőjére nézve.

Bemutatták még a Catch a Fire című, Afrikában játszódó politikai thrillert is, amely csak 2 milliós bevételre tett szert 1305 moziban. Jól indult viszont a Brad Pitt és Cate Blanchett főszereplésével készült Bábel: az egyelőre csak hét moziban vetített alkotás mozinként több mint 52 ezer dollárt hozott. Péntektől harmincöt moziban vetítik majd a filmet, jövő héten pedig országszerte bemutatásra kerül.

Kilencvenegy moziban kezdték vetíteni a Death of a President című, sok vitát kiváltott filmet, amely egy fiktív George W. Bush elleni merényletet mesél el. Úgy tűnik, a negatív kampány ezúttal nem korbácsolt még nagyobb érdeklődést - mint azt a múltban sok esetben tapasztalhattuk -, mert az áldokumentumfilm mozinként csupán 1835 dollárt kapart össze.