Aki él és mozog, rendez - lefogadjuk, hogy nektek is ez lesz a benyomásotok, ha végigolvassátok rövid híreinket, melyekből Martin Scorsese, Oliver Stone, Steven Soderbergh, Michael Winterbottom, Park Chan-wook és Spike Lee új filmjére is fény derül.

Martin Scorsese A tégla című maffiafilmje világszerte ezekben a hetekben kerül a mozikba, de a vastag szemöldökű rendező egy percet sem pihen: máris elkezdte forgatni következő alkotását, egy zenés dokumentumfilmet. Mint ismeretes, tavaly Scorsese már készített egy hasonló műfajú filmet, a három és fél órás No Direction Home-ot, amely Bob Dylan karrierjét dolgozta fel. Az új film a Rolling Stones jelenleg zajló, A Bigger Bang elnevezésű turnéját rögzíti az utókor számára. Az egyelőre cím nélküli alkotás a tervek szerint a jövő év végén kerülhet a mozikba.

Oliver Stone sem ül a babérjain a World Trade Center után, hanem egy ötperces kisfilmet készít, amely Pekinget hivatott népszerűsíteni a 2008-as olimpiához kapcsolódóan. Pontosabb információnk jelenleg nincs a projektről, csupán Stone homályos kijelentését tudjuk idézni, mely szerint "Ma a világ különböző népei közül sokan képesek békében együtt élni, és Kína fontos szerepet játszik ebben. Az USA és Kína is nagy ország, melyek közt jó volna, ha több interakció lenne. Az én olimpiai kisfilmem is éppen ezt a célt tükrözi - hogy egy harmonikusan működő nemzetközi társadalmat hozzunk létre." A kisfilmet a tévében, mozikban és légi járatokon is vetítik majd.

Steven Soderbergh ezer éve tervezett, Che Guevaráról szóló életrajzi filmjével kapcsolatban is van új hír, mégpedig az, hogy a rendező kijelentése szerint nem is egy, hanem két filmben dolgozza fel a forradalmár életét. A főszereplő rég megvan: Benicio Del Toro formálja meg Che Guevarát, a mellékszereplők közt pedig láthatjuk majd Javier Bardemet, Franka Potentét és Benjamin Brattet is. Soderbergh a The Argentine és a Guerilla című filmjét közvetlenül egymás után akarja leforgatni, és a kettőt együtt kevesebb mint 70 millió dollárból szeretné megvalósítani. A The Argentine 1956-tól, Che Guevara Kubába érkezésétől kezdve mesélné el a sztorit, amit a Guerilla '64-től folytatna.

A Guantanamo-t is jegyző Michael Winterbottom annyi filmet készít, hogy szinte már követni sem tudjuk. Jelenleg Angelina Jolie és Dan Futterman főszereplésével forgatja az A Mighty Heart-ot, amely a Pakisztánban meggyilkolt amerikai újságíróról, Daniel Pearlről szól. Korábban bejelentették, hogy következő filmje a Murder in Samarkand lesz az angol komikussal, Steve Coogannel, de most úgy néz ki, változott a helyzet: a Pearl-film befejezése után a Genova című alkotásra kerül sor. A film egy özvegyemberről szól, aki Olaszországba utazik, hogy megfeledkezzen a múltjáról, azonban ebben nem jár túlzott sikerrel. A főhőst Colin "Mr. Darcy" Firth alakítja majd.

Forrás: [origo]
Angelina Jolie az A Mighty Heart-ban

Az ázsiai horror rajongói számára van egy igazán remek hírünk: a dél-koreai Bong Jun-ho (Memories of Murder, The Host) és Park Chan-wook (Oldboy, A bosszú asszonya) közös projektre adta a fejét. Egy francia képregényt akarnak megfilmesíteni, melynek megvalósításában Bong a rendezői, Park pedig a produceri feladatokat látja majd el. Az angol nyelvű film sztorija igencsak érdekesnek ígérkezik: a helyszín egy vonat, amely a kipusztulófélben levő emberiség utolsó menedéke. A vonat belső világa önálló mikrokozmoszt alkot, amely kicsiben modellezi az egykori emberi társadalmat. Az alkotópáros jelenleg próbál megfelelő fordítót találni a képregény angol nyelvre ültetéséhez.

Végül, de nem utolsósorban hírt kell adnunk arról a szomorú (?) tényről is, hogy Spike Lee a jelek szerint nem képes ellenállni Hollywood csábításának: a Universal stúdiónak készített A belső ember című krimijének sikere arra késztette a stúdiót és őt is, hogy bevállalják a film folytatásának elkészítését. Egyelőre arról nincs hír, hogy az első rész menő szereplőgárdája - Clive Owen, Jodie Foster és Denzel Washington - visszatér-e az új filmben.