November 9. és 18. közt rendezik meg a negyedik Közép-Európai Olasz Filmfesztivált a Puskin moziban, melynek során tíz új olasz filmet tekinthet meg a közönség. Ezzel párhuzamosan az Örökmozgóban Luchino Visconti retrospektív keretében tekinthetők meg újra a mester alkotásai.

Az idén 2006. november 9. és 18. között kerül megrendezésre a budapesti Puskin moziban a negyedik MittelCinemaFest - Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. Az Olasz Kultúrintézet által szervezett fesztiválon, mely a Filmitalia és a Budapest Film közreműködésével jött létre, tíz új olasz film lesz látható, valamint egy gazdag Luchino Visconti retrospektívsorozat, a rendező születésének századik évfordulója alkalmából. Ez utóbbi vetítéssorozat a Magyar Nemzeti Filmarchívum közreműködésével valósul meg.

A fesztivál programja:

Bűnügyi regény (rendezte: Michele Placido), november 9., csütörtök 20:00

A múlt árnyai (rendezte: Cristina Comincini), november 10., péntek 20:00

A második nászéjszaka (rendezte: Pupi Avati), november 11, szombat 20:00

Házasságközvetítő (rendezte: Christian Bisceglia), november 12., vasárnap 20:00

Saimir (rendezte: Francesco Munzi), november 13., hétfő 20:00

Érettségi előtt (rendezte: Fausto Brizzi), november 14., kedd 20:00

Házasságok rendezője (rendezte: Marco Bellocchio), november 15., szerda 20:00

Szerelmi kézikönyv (rendezte: Giovanni Veronesi), november 16., csütörtök 20:00

Texas (rendezte: Fausto Paravidino), november 17., péntek 20:00

A Föld (rendezte: Sergio Rubini), november 18., szombat 20:00

A Ffsztiválon az előző évekhez hasonlóan idén is számos rendező, színész, forgatókönyvíró lesz jelen. Díszvendégek: Cristina Comencini rendező, akinek A múlt árnyai (La Bestia nel cuore) című filmje bekerült a 2006-os Oscar-díj öt döntős filmje közé, valamint Sergio Rubini, akit a magyar közönség az Intézet utóbbi években vetített filmjein keresztül már megismerhetett.

A fesztivál filmjei a budapesti Puskin Moziban kerülnek levetítésre. Szinkrontolmácsolást biztosítunk. A Luchino Visconti retrospektív sorozat (Közöny, Fehér éjszakák, Érzelem, Az ártatlan, Halál Velencében, Ludwig, Elátkozottak) viszont az Örökmozgó Filmmúzeumban lesz látható.

Az idei filmfesztivál egyik újdonsága "Az én kedvenc filmem" verseny, melyen a programban szereplő tíz film nézői vehetnek részt. Az utolsó vetítést követően két retúr Róma-Budapest repülőjegyet sorsolnak ki, valamint belépőt egy, az Olaszországban decemberben bemutatásra kerülő új olasz filmre.