Elhunyt Jack Palance

2006.11.11. 13:06

Jack Palance, az Irány Colorado! című filmért Oscar-díjjal kitüntetett amerikai színész pénteken, nyolcvanhét éves korában elhunyt.

Palance karrierje körülbelül negyven éven át tartott, melynek során számos emlékezetes rosszfiú-figurát formált meg, de az igazi elismerést csak hetvenhárom évesen kapta meg: '92-ben a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját vihette haza az Irány Colorado! (City Slickers) című komédiáért, amelyben Billy Crystal partnere volt.

Crystal így nyilatkozott kollégája haláláról: "Megdöbbent és elszomorít jó barátom, egy igazi filmes ikon, Jack Palance halála. Az, hogy elnyerte az Oscart azért a filmért, és hogy egykezes fekvőtámaszokat mutatott be a díjátadón, örökre összeköt bennünket, és ezért hálás vagyok." Crystal ezzel a megjegyzésével arra az emlékezetes pillanatra utalt, amikor Palance az Oscar-díj átvétele után fekvőtámaszokat nyomott a színpadon, amin Crystal, a díjátadó házigazdája a műsor folyamán tovább viccelődött.

Palance, aki játszott Vittorio de Sica és Jean-Luc Godard filmjében is, nem volt nagy véleménnyel legtöbb filmszerepéről, és egyszer egy riporternek úgy nyilatkozott, hogy "a legtöbb filmem vacak", amihez hozzátette még azt is, hogy a legtöbb rendező, akivel valaha dolgozott, inkompetens volt.

Első filmszerepét 1950-ben alakította, és '54-ben máris jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára a Shane című westernben nyújtott alakításáért. Ezt rengeteg további film követte, melyek többségében kemény, veszélyes figurát játszott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK