Örök fiatalság és veszélyes betépés

2006.11.21. 10:40

November 30-án kezdődik az idei, negyedik AniFest animációs filmfesztivál. Bemutatják többek közt Richard Linklater Kamera által homályosan című filmjét, és a "francia Sin City-t", a Reneszánszt is.

Az AniFest nemzetközi animációs fesztivált immár negyedik alkalommal rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban november 30., csütörtök és december 2., szombat között. A fesztivál nyitófilmje a régóta várt Kamera által homályosan (A Scanner Darkly). Richard Linklater különleges animációs technikával készült filmje Philip K. Dick magyarul is megjelent regényén alapul, a főszerepben Keanu Reeves-zel, Winona Ryderrel és Woody Harrelsonnal.

A fesztivál díjkiosztó gáláján, december 2-án, szombat este hétkor kerül sor a japán anime nagymestere, Satoshi Kon legújabb filmjének, a Paprika című mágikus-realista thrillernek a magyarországi premierjére.

December elsején, pénteken debütál az elmúlt év leglátványosabb és legsikeresebb európai animációs filmje, a francia Christian Volckman Reneszánsz című animációs sci-fije, és az anime műfaj új felfedezettjének számító Mamorui Hosoda vadonatúj alkotása, a máris fesztiváldíjak sorával kitüntetett Idő fölött járó lány. A vetítést követően a film rendezője és producerei személyesen is bemutatkoznak az AniFest közönségének.

Szintén a fesztivál díszvendége lesz Phil Mulloy, akinek The Christies című animációs szatíráját az AniFesten lehet először látni. Az abszurd, fekete humoráról ismert angol rendezőt a magyar közönség a Mediawave fesztiválon rendszeresen vetített rövidfilmjei révén már jól ismerheti. Az AniFestre most első egész estés filmjével látogat el.

Forrás: [origo]
Jelenet a Reneszánsz című filmből

A szombat délutáni, elsősorban gyerekeknek szánt programban is premierek sorakoznak. Az Asterix és a vikingek alkotóinak új filmje, a klasszikus Andersen-mesét feldolgozó A rút kiskacsa meg én című, 3D technikával készült film sajátos humorával minden generációnak jó szórakozást ígér. Ugyanebben a programban látható még a svéd Töviskoncert és az észt Lotte Kütyüfalváról.

A verseny

A versenyprogramba közel 500 nevezés érkezett Európa csaknem minden országából. Az idén beválogatott 24 animációs rövidfilm a háromtagú nemzetközi zsűri által megítélt fődíj mellett a közönség szavazatai alapján kiadott díjért is verseng. A Világpanoráma című programban az elmúlt évek legsikeresebb animációit vetítik le, köztük az Oscar-díjas Harvie Krumpet és a BAFTA-díjas Jasper Morello különös földrajzi felfedezései című filmeket. A Toldi moziban péntek este megrendezett maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj több mint hat órányi friss animációval kísérti a legelszántabbakat.

Az AniFest4 részletes programja elérhető a városszerte terjesztett fesztiválújságban és a honlapon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK