13 nap remény

2006.11.21. 12:57

Harmincegy versenyfilmet és számos szekcióvetítést láthatnak az érdeklődők a november 27-29. között megrendezésre kerülő, 13 nap remény elnevezésű 56-os dokumentumfilm-fesztiválon, a Puskin moziban.

A versenyfilmeket 92 nevezés közül választotta ki a szakmai előzsűri. Ungváry Rudolf, az előzsűri elnöke szerint a versenyprogram átfogó, minden részletre kiterjedő képet ad az 56-os forradalomról. A filmeket háromtagú zsűri bírálja majd el, a zsűri elnöke Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet filmművésze lesz. A díjazás nem hagyományos módon történik: az elképzelések szerint a zsűri megnevez 10 kiemelkedő alkotást, amelyeket DVD-n 200-300 példányban jelentetnek meg.

A versenyfilmeken kívül szekcióprogramokat is láthatnak a nézők: ezekben a versenybe nem nevezett, mégis kiemelkedő jelentőségű vagy eddig be nem mutatott felvételek szerepelnek. A "Forradalom a külföldiek szemével" nevű szekcióban többek között bemutatkozik Charles Wheeler, aki '56-ban a BBC munkatársaként forgatott Magyarországon. A "Klasszikusok" között kerül vetítésre Ember Judit Nagy Imrével foglalkozó filmjei közül kettő, a Gyarmathy Lívia - Böszörményi Géza szerzőpárostól a Recsk, illetve a Faludy György-portré. "A forradalom képei - korabeli dokumentumok" című szekcióban a Filmarchívum 90 perces anyaga lesz látható. Külön szekció - a "Propagandafilmek" - foglalkozik azokkal az alkotásokkal, amelyek a Kádár-korszak ízlésének, szemléletmódjának megfelelően, meghamisítva ábrázolják 1956-ot, míg az ötödik szekció a lakiteleki '56-os televíziós szemle díjnyertes alkotásait foglalja magába.

A 13 nap remény nevű dokumentumfilm-fesztivált a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és a FILMKÖR szervezi. A rendezvény célja összegyűjteni és egyúttal minősíteni azokat a filmeket, melyek az '56-os forradalom eszméivel, eseményeivel, történelmi és szociológiai kérdéseivel, valamint annak következményeivel, a megtorlás korszakával foglalkoznak.

A 13 nap remény dokumentumfilm-fesztivál védnöke Sólyom László köztársasági elnök.

Bővebb információ és a program letölthető a MADE honlapjáról.

Forrás: MADE

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK