Idén 16. alkalommal kerül sor a Budapest Film szervezésében az európai filmek mustrájára, az Európa Filmhétre. November 30. és december 10. között 22 játékfilmet és egy rövidfilm-összeállítást láthatnak a nézők a Művész moziban.

Az Európa Filmhét az európai filmművészet idei legkiemelkedőbb alkotásait hozza el és mutatja be a hazai közönségnek. Sikeres filmbemutatók mellett moziforgalmazásba nem kerülő fesztiválsikerek és egyéb csemegék jellemzik a felhozatalt.

Univerzális és aktuális, határokon átívelő és lokális kérdések boncolgatása jellemzi a kortárs európai filmművészetet. A közelmúlt és a jelen háborús válsággócainak problémájával foglalkoznak a poszt-jugoszláv térség és Írország filmdrámái. Előbbi három alkotással is képviseli magát (Határátkelő, Hét és fél, Minden ingyen), melyek közül az első gyártásába a kooperáció ékes bizonyítékaként mindegyik tagállam beszállt. Az írek függetlenségi harcáról szól a filmhét talán legjobban várt filmje, Ken Loach cannes-i fődíjas alkotása, a Felkavar a szél (The Wind That Shakes the Barley). Az 1920-as években játszódó film nagy vihart kavart a rendező szülőhazájában, egyes kritikák szerint egyoldalúan az írek pártján álló nézőpontja miatt. A másik ilyen témájú darab, a Véres vasárnap alkotójának új munkája, az Omagh egy 1998-as észak-ír robbantás tragédiájának állít emléket.

A harc máshol másról szól: a nemzetkérdéstől független küzdelem az elidegenedés és a magány ellen ismét sok film témáját adja. Ami pedig a megvalósulást illeti, rendezője válogatja a műfajokat és hangnemeket: Lucas Belvaux A leggyengébb igazsága című alkotása akciófilm, Nuri Bilge Ceylan új műve, az Éghajlatok elégikus hangvételű dráma, a Párizs szívében játékos kísérlet, A kottalapozó pedig Bach és Schubert zenei hátterében játszódó pszichológiai thriller. Nemzedéki problémákat igyekszik feltárni egy sor alkotás, a harmincas korosztály egyre húzódó felnőtté válását veszi górcső alá többek között A boldogság árnyai, a Vár rád a világ, a Totál házas vagy a Mérgező barátság. Más generáció filmje a 7 szűz: az amatőr szereplők, a lüktető zene, a gyors tempó és Sevilla másik, kőkemény arcának bemutatása tették a spanyol fiatalok körében igen népszerűvé Albert Rodriguez filmjét. Kim Rossi Stuart filmje, a Kispálya még alacsonyabbra helyezi a kamerát: egy 11 éves kisfiú szemszögéből láttatja apa és fia kapcsolatát egy bonyolult élethelyzetben.

Forrás: [origo]
Steve Buscemi és Julie Bataille a Párizs szívében című filmben

Francia, spanyol, török, görög, lengyel, finn-svéd, holland, angol, német, olasz, észt és természetesen az egykori Jugoszlávia tagállamaiból érkező művek alkotják az idei Európa Filmhét gazdag programját. A kiemelkedő filmalkotások túlnyomó része fontos európai filmes mustrák díjait söpörte be.

A 16. Európa Filmhét vetítéseinek színhelye a Művész mozi. A részletes program a Budapest Film honlapján lesz megtekinthető.