Mégsem Peter Jackson rendezi A Gyűrűk Ura előtörténetéül szolgáló Tolkien-regény filmváltozatát. A hírt maga Jackson jelentette be egy Tolkien-rajongói oldalon.

Jackson a TheOneRing.net-nek küldött emailjében arról tájékoztatta a rajongókat, hogy ő és produkciós cége, A Gyűrűk Ura-filmekért felelős Wingnut Films, nem vesznek részt a 2009-re tervezett A hobbit elkészítésében. Az ok: a gyártó New Line és Jackson korábban összekaptak az első A Gyűrűk Ura-film bevételén.

A csalódott rendező most arról is beszámol levelében, hogy a stúdió nem egy, de két előtörténet megfilmesítését is tervbe vette: A hobbit-on kívül készül egy másik Középföldén játszódó film is, amit Tolkien korábbi műveiből ollóznak majd össze. Jackson és csapata egyik produkcióban sem vesznek részt.

"Néhány éve Mark Ordesky a New Line-tól azt állította, hogy megszerezték a jogokat nemcsak A hobbit-hoz, hanem egy másik LOTR-előtörténethez is. Azt hittük, hogy minket kérnek majd fel A hobbit elkészítésére, és hogy talán mind a két filmet leforgathatjuk egyszerre, egymással párhuzamosan, ahogy A Gyűrűk Ura részeivel tettük. Arra számítottunk, hogy jövőre elkezdhetjük az előkészítést és a dizájn megtervezését" - írja Jackson.

"Már egyeztettünk is a stúdióval, hogy mikor tudnánk leülni és átbeszélni a menetrendet. Ehhez képest Mark Ordesky a múlt héten azzal hívott fel minket, hogy a New Line a továbbiakban nem tart igényt a szolgálatainkra se A hobbit, se a másik film leforgatásánál. Nem erre számítottunk, de annak se látjuk értelmét, hogy keserűen átadjuk magunkat a gyűlölködésnek. Nincs más választásunk: el kell engednünk A hobbit-ot és tovább kell dolgoznunk más projekteken" - jelentette ki a rendező, aki éppen Alice Sebold The Lovely Bones című regényének filmváltozatán dolgozik.

A történetnek ezzel valószínűleg még közel sincs vége, mert az MGM stúdió máris reagált a fejleményekre, és szóvivőjük a Varietynek nyilatkozva kijelentette, hogy "Még távolról sem lefutott ügy, hogy Peter Jackson rendezi-e A hobbit-ot." Emellett a New Line döntését esetleg a rajongók véleménye is befolyásolhatja, akik pedig A Gyűrűk Ura rajongói oldalon máris felháborodásuknak adtak hangot.

A hobbit, A Gyűrűk Ura 1937-es kiadású előtörténete, magyarul először 1975-ben jelent meg A babó címmel Szobotka Tibor fordításában, Tótfalusi István versbetéteivel és Szecskó Tamás rajzaival. Magyarországon a regény legutóbb 2006 áprilisában, a könyvfesztivál idején jelent meg Douglas A. Anderson szerkesztésében és új kiadásban, A hobbit címen.