- Mitől jöttél utoljára zavarba?

- Minden nap többször zavarba jövök. Talán a legjobban akkor, amikor rájönnek, hogy hazudtam. Nem vagyok kényszeres hazudozó, de néha szoktam.

Forrás: [origo]
Lovasi András a Sztornó forgatásán | Még több kép


- Hogyan viszonyulsz az öregedéshez?

- Nem az öregedéssel van bajom, hanem az idővel. Az idővel mindig nagyon hadilábon álltam. Állandóan méricskélem az időt. Gyerekkoromban is ilyen voltam. Kiszámoltam, hogy a mamám meddig élhet még. Hogy talán még fog élni tíz évet. Mindig így méricskéltem: kinek mennyi ideje van és azt hogyan lehet kitölteni. Ahogy Bereményi mondja: "Merengtem az idő természetén sokat."

- Ha megtudnád, hogy mindjárt meghalsz, akkor a családodon kívül mire lennél a legbüszkébb?

- Nem tudom, mert szerintem az ember a halála pillanatában egyáltalán nem büszke. Mostanában történt, hogy Marosvásárhelyre mentünk és sokat késett a gép. A végén a pilóta azt mondta: "Elnézést kívánok", de tényleg ezt mondta: "Elnézést kívánok, úgy fogunk Marosvásárhely fölé érni, hogy félórányi üzemanyagunk marad. Negyed órát körözünk fölötte, és ha nem sikerül leszállnunk, mert nagy a köd, akkor elrepülünk Temesvárra, és onnan hat óra alatt átérünk Marosvásárhelyre". Én meg akkor pont olyan állapotban voltam, hogy azt gondoltam: ha lezuhanunk és meghalok nemsokára, vajon lesz-e olyan pont, amikor elkap a páni rémület, amiről mindenki sejti, hogy milyen. Amikor tudod, hogy meg fogsz halni. És rájöttem, hogy nem lesz. Rájöttem, hogy készen állok arra, hogy meghaljak. Amikor pedig visszafelé jöttünk, és vizsgáltam magamat, rájöttem, hogy egyáltalán nem vagyok kész. Akkor nem akartam meghalni. Tehát egy-egy ilyen repülés mindig jó teszt.

- Úgy érzed, hogy néha kész vagy a halálra, néha meg rosszul érintene?

- Igen, néha egészen elképesztően beszarok. De azt gondolom, az emberi történelemnek az a tanulsága, hogy nagyjából háromnemzedéknyi időnk van, hogy emlékezzünk egymásra. Még a híres művészeknél is, mint én, gyakorlatilag ugyanennyi időre terjed ki. Pontosan annyi, amennyi idő alatt benövik a fák meg a folyondárok a köveket a temetőben. Nagyvárosi temetőkben még ennyi időnk sincs, mert ott kidobálják a halottakat. Én ezért temettetem el magamat Orfűn.

Most a Kiscsillag lemezzel olyan szempontból elégedett vagyok, hogy általa eljutottam a tudatosság egy olyan szintjére, hogy rájöttem, egyedül nem tudok megcsinálni egy lemezt. Elhívtam az Ambrust (Tövisházi Ambrus producer - a szerk.), hogy segítsen. Eljutottam odáig, hogy alávetettem magam egy csomó olyan dolognak, ami a hiúságomat régebben sértette volna. És magamtól jutottam el idáig. Erre büszke vagyok. Leginkább arra, hogy jobban felismertem a korlátaimat, mint régen.

- Ezek szerint emberileg fejlődsz.

- Vagy beláttam, hogy nem fejlődök.

- Mondok két dolgot és válaszd ki, melyik a szimpatikusabb közülük, és miért. Tom Waits vagy Bob Dylan?

- Tom Waits, természetesen. Bob Dylannek biztos jók a szövegei, de egyrészt nem nagyon tudok angolul, másrészt borzasztó idegesítő a hangja.

- Michelle Wild vagy Maya Gold?

- Nem nagyon nézek pornófilmet, vagy ha nézek, akkor csak úgy, hogy bekapcsolom éjszaka a szállodában a tévét, és megy. Nem tudom. Nincs is előttem, hogy melyik-melyik.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]
Michelle Wild Maya Gold


- Parti Nagy Lajos vagy Tandori Dezső?

- Inkább Parti Nagy.

- PECSA vagy A38?

- Abszolút az A38.

- Pajor Tamás vagy Laár András?

- Hát, inkább Laár András. Ha a teljes embert nézem, akkor abszolút Laár András. Hogyha egy lehetőséget nézek, hogy mondjuk mi lehetett volna Pajorból - nem mint énekes, mert szerintem szövegíróként sokkal izgalmasabb -, akkor lehet, hogy Pajor.

- JD Salinger vagy Kurt Vonnegut?

- Egy időben mind a kettőt olvastam. Mondjuk, a Vonnegutnak több könyve van... Akkor Vonnegut.

- Csáth Géza vagy Márai?

- Több Márait olvastam. Csáth-tól csak két könyvet. Szóval Márai.

- Halászlé vagy gulyásleves?

- Halászlé.

- Csonka Pici vagy Stohl Buci?

- Ha az eredeti szakmájukat nézzük, akkor szerintem a Stohl jobb színész. Mint tévés személyiségeket nem tudom értékelni őket, mert abszolút hidegen hagynak.

- Mozgólépcsőn állsz, vagy mész?

- Néha megyek. Lefelé nem szoktam menni, fölfelé szoktam.

- Némó nyomában vagy A hihetetlen család?

- A Némó... az a tengeri, nem? A hihetetlen család, az melyik?

- Ami egy szuperhős családról szól.

- Akkor azt nem láttam. Most már nagyok a gyerekek, és lehet, hogy ez valami újabb. Akkor a Némó nyomában.

- Láthatatlanság vagy gondolatolvasás?

- Láthatatlanság.

- És mit tennél először, ha láthatatlan lennél?

- Ilyenkor azt szokták mondani, hogy bemegyek egy női mosdóba és rendet rakok, nem? Vagy meghúzogatnám az emberek bajszát a tüntetéseken.

Varga Ferenc

Köszönet Gyárfás Dorkának, Schnetz Annamáriának és Tövisházi Ambrusnak, amiért segítettek az interjú elkészülésében.