A kezdeti botrányok után, úgy tűnik, megszelídült a kazah reakció Boratra: komoly művészetpártoló díjra terjesztették fel, és még a kazah elnök is meghívta Cohent egy országlátogatásra.

Kazahsztán egyik legelismertebb írója hazájában azzal sokkolja a közvéleményt, hogy komoly díjra terjesztette fel Sacha Baron Cohent - a kazah nemzet népszerűsítéséért. Sapabek Asip-uly kazah regényíró felszólította a Kazah Művészetpártolók Klubját, hogy évente kiosztott díjukat ezúttal a brit komikusnak ítéljék oda. Az író erről a Vremja című kazah lapban publikált nyílt levelében beszélt.

"Borat világszerte hatalmas érdeklődést váltott ki Kazahsztán iránt és erre vezetőink azóta nem voltak képesek, amióta független ország lettünk" - írja a levélben Asip-uly. "Ha állami tisztviselőinknek egy fikarcnyi humorérzéke sincs, az országunkon mindenki röhögni fog."

Lehet, hogy Asip-uly elkésett haladó szellemű felhívásával: maga Nazarbajev kazah elnök nyilatkozta a héten, hogy Borat segítségével Kazahsztán ismertebb lett nyugaton és meghívta Baron Cohent, hogy látogasson el a közép-ázsiai országba.

A világ kilencedik legnagyobb országát csupán 15,3 millióan lakják - az alacsony népsűrűség elsősorban a félsivatagos sztyeppének köszönhető, ami Kazahsztán nagy részét borítja. A Szovjetunió felbomlását követően, 1991 decemberében mondták ki függetlenségét. A hatalmas, Nyugat-Európa méretű országot azóta is az erőskezű Nazarbajev irányítja, aki 1998-ban új fővárost alapított a korábbi Almati (Alma-Ata) helyett: a neve Asztana, ami kazahul is csak annyit tesz, "főváros".