A januári Sundance filmfesztivál programja talán minden eddiginél színesebb választékot ígér: első játékfilmjükkel debütálók, legendás függetlenfilmes alkotók és dokumentumfilmesek jelennek meg alkotásaikkal, amelyekben teljesen ismeretlen arcoktól kezdve Michael Douglasig és Kate Beckinsale-ig a színészek hihetetlenül tarka csapata vonul fel. Szemezgettünk a választékból.

Sundance-t, a világ legjelentősebb függetlenfilmes fesztiválját jövőre január 18. és 28. között tartják a szokásos helyszíneken, Utah államban. Összesen 122 egész estés filmet vetítenek majd, amelyből 64 indul a versenyszekciókban. Sundance egyik jelentősége mindig is az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtott az elsőfilmes rendezőknek, de idén némiképp módosulni látszik ez a hagyomány. A fesztivál igazgatója, Geoffrey Gilmore az Indiewire-nek nyilatkozva elmondta, hogy most kevesebb - kb. 35 - elsőfilmes rendező alkotása szerepel a programban, ugyanakkor megnőtt a második filmjüket itt bemutatók száma. Gilmore kiemelte még a filmek sokszínűségét, és az alkotók kísérletezőkedvét, amelynek köszönhetően a játékfilmes és a dokumentumfilmes rendezők közti megkülönböztetés is elmosódik.

A versenyfilmeken belül négy szekciót különböztetnek meg, melyekben egyenként 16 filmet mutatnak be: az amerikai játékfilmeket, az amerikai dokumentumfilmeket, a külföldi játékfilmeket és a külföldi dokumentumfilmeket. Az amerikai játékfilmek kategóriájában a következő alkotások szerepelnek majd:

Adrift in Manhattan (Alfredo de Villa)
A New Yorkban játszódó filmben egy gyászoló szemésznő (Heather Graham), egy látását elveszítő, öregedő művés, és egy fiatal fotós története fonódik össze. William Baldwin és Victor Rasuk (Dogtown urai) is játszik a filmben.

Broken English (Zoe Cassavetes)
A legendás John Cassavetes lányának rendezői debütálása egy harmincas nő és egy francia férfi kapcsolatát meséli el. A nőt Parker Posey, a férfit Melvil Poupaud (Utolsó napjaim) alakítja. A filmben szerepel még a rendezőnő édesanyja, Gena Rowlands és Justin Theroux is.

Four Sheets to the Wind (Sterlin Harjo)
A Sundance forgatókönyvíró-laborjának támogatásával készült elsőfilm egy indián testvérpárról szól, akik apjuk halála után egy új városban új életet kezdenek. Főszerepben Cody Lightning és Jeri Arre-dondo.

The Good Life (Steve Berra)
Egy fiatal férfi élete fenekestül felfordul, amikor egy ismeretlen nő érkezik a kisvárosba, ahol a férfi a helyi mozit vezeti. A férfit Mark Webber alakítja, akit a Kedves Wendy!-ben és a Hervadó virágok-ban láthattunk már, a nő Zooey Deschanel, a Galaxis útikalauz stopposoknak Trillianje.

Grace Is Gone (James C. Strouse)
Három nap egy férfi életéből, aki lányainak készül megmondani, hogy anyjuk meghalt Irakban. A férfit John Cusack alakítja, aki elsősorban politikai okokból, a Bush-kormány elleni tiltakozásként vállalta a szerepet.

Joshua (George Ratliff)
Thriller egy manhattani családról, ahol a 8 éves fiúgyerek romba dönti szülei életét, amikor húga születik. Az apát Sam Rockwell (Trükkös fiúk, Galaxis útikalauz stopposoknak) alakítja, az anyát Vera Farmiga (A tégla) játssza.

Never Forever (Gina Kim)
A szintén Vera Farmiga főszereplésével készült film egy nőről szól, aki házasságtörő viszonyba kezd, amikor kiderül, hogy férje nem képes gyermeket nemzeni.

On the Road With Judas (J.J. Lask)
Egy fiatal tolvaj és szeretője nem hagyományos módszerekkel elmesélt története. Főszerepben Aaron Ruell, Eddie Kaye Thomas és Kevin Corrigan.

Padre nuestro (Christopher Zalla)
Egy New Yorkba érkező mexikói menekült hányattatásainak története Jesus Ochoa, Armando Hernandez, Jorge Adrian Espindola és Paola Mendoza főszereplésével.

The Pool (Chris Smith)
A dokumentumfilmes Smith (A filmcsináló, The Yes Men) játékfilmet rendezett az indiai osztályberendezkedésről, melyet Goában forgatott. A történet középpontjában egy hotel fiatal alkalmazottja áll, aki rögeszmésen foglalkozik a szomszédos úszómedencével és a családdal, akik a házba költöznek, amelyhez a medence tartozik.

Rocket Science (Jeffrey Blitz)
Az HBO által készített film egy tizenöt éves, dadogós fiúról szól, aki bekerül a nyilvános vitaversenyek világába, amikor beleszeret egy vitacsapat sztárjába.

Snow Angels (David Gordon Green)
Az Áramlat rendezőjének új, sötét története egy tinédzserről, egykori bébiszitteréről, a nő férjéről és a lányukról. Főszerepben Sam Rockwell, Kate Beckinsale, Griffin Dunne és Amy Sedaris.

Starting Out in the Evening (Andrew Wagner)
Egy egyetemistalány meggyőz egy visszavonult írót, hogy a diplomamunkájával visszatérhetne a reflektorfénybe. Főszerepben Lili Taylor (Pop, csajok, satöbbi, Tótumfaktum) és Frank Langella (A kilencedik kapu).

Teeth (Mitchell Lichtenstein)
Provokatív történet egy katolikus gimnazistalányról (Jess Weixler), aki, miután szexuálisan bántalmazták, rájön, hogy "fizikai előnyt" élvez a férfiakkal szemben.

The Untitled Dakota Fanning Project, aka Hounddog (Deborah Kampmeier)
Az 1961-ben, Alabamában játszódó filmben Fanning (Világok harca) egy koravén kislányt játszik, aki beleszeret a blues zenébe. Mellékszerepben Robin Wright Pennt és David Morse-t láthatjuk.

Weapons (Adam Bhala Lough)
Több szálon futó dráma, amely egy kisvárosban egy hétvége alatt elkövetett, látszólag véletlenszerű gyilkosságokat mutat be.


A versenyszekció teljes programja itt olvasható angol nyelven.


Forrás: [origo]
Jelenet Luc Besson Angel-A című filmjéből

A versenyen kívül vetített filmeket a következő szekciókba sorolják: Premieres (a friss függetlenfilmes termés legjava amerikai és külföldi rendezőktől), Spectrum (különböző országok játék- és dokumentumfilmjei), Park City at Midnight (szokatlan, merész alkotások), New Frontier (új filmes technikák felhasználásával készült alkotások), From the Sundance Collection és Short Programs. Az utolsó, rövidfilmeket felvonultató szekciót leszámítva már ezeknek a kategóriáknak a programját is nyilvánosságra hozták a szervezők.

A Premieres szekcióban bemutatásra kerülő 17 film között megtekinthető lesz az eddig színésznőként ismert Sarah Polley (Váratlan utazás, Eljövendő szép napok) első rendezése, az Away From Her, amely arról szól, hogy egy idősödő férfi hogyan dolgozza fel Alzheimer-kóros felesége betegségét. A Chapter 27 a John Lennont meggyilkoló Mark David Chapman agyába vezeti el a nézőt. A kövér Chapmant érdekes módon a fiatal amerikai színészgeneráció egyik kifejezetten jóképű tagja, Jared Leto alakítja, aki több mint 25 kilót hízott a szerephez. A The Good Night című romantikus komédia Gwyneth Paltrow öccsének, Jake Paltrow-nak a rendezői bemutatkozása Penélope Cruzzal, Danny DeVitóval és Martin Freemannel a főszerepben. Michael Douglas egy Don Quijotére emlékeztető figurát játszik a King of Californiá-ban, melyet Mike Cahill rendezett. A filmben az elmegyógyintézetből szabadult férfi megpróbálja meggyőzni a lányát (Evan Rachel Wood), hogy Kaliforniában valahol elásott aranyat találhatnak. Tamara Jenkins (Beverly Hills csórói) The Savages című alkotásában egy önző testvérpár történetét meséli el, akik közelebb kerülnek egymáshoz, amikor közösen kell gondoskodniuk beteg apjukról, aki sosem törődött velük. A két testvért Laura Linney és az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman alakítja.

A Spectrum szekció 24 filmje között szerepel a visszavonult Luc Besson utolsó élőszereplős filmje, az Angel-A, amely mesefilm egy férfiről, akinek gyökeresen megváltozik az élete, amikor megment egy lányt, aki a Szajnába akarja fojtani magát. Tom DiCillo (Csapnivaló, Holdfényszelence) új filmje, a Steve Buscemi és Michael Pitt főszereplésével készült Delirious egy lesifotós és egy fiatal hajléktalan srác viszonyát mutatja be. Hal Hartley is új alkotással, a Fay Grim-mel jelentkezik, amely a '97-es Henry Fool folytatása Parker Poseyval, Jeff Goldblummal, James Urbaniakkal es Saffron Burrows-zal a főszerepben. Steve Buscemi Interview című filmje a meggyilkolt holland rendező, Theo Van Gogh azonos című alkotásának remake-je, amelyben egy politikai újságíró (Buscemi) interjúja egy tévés színésznővel (Sienna Miller) furcsa fordulatot vesz. Végül ebben a szekcióban vetítik a novemberben meggyilkolt színész-rendezőnő, Adrienne Shelly utolsó filmjét, a Waitress-t is, amely egy boldogtalan, terhes pincérnőről szól, a főszerepben Keri Russelllel, Nathan Fillionnal, Cheryl Hines-szal, Jeremy Sistóval és Andy Griffith-szel.


A versenyen kívül vetített egész estés filmek teljes listája itt olvasható angol nyelven.