Végleg bebizonyosodott, hogy Budapesten szinte csak rajzfilmet érdemes forgalmazni: negyedik hete animációs film vezeti a fővárosi mozijegyeladási listát. Woody Allen sem teljesített rosszul, de azért az animált rágcsálóknak közelébe sem ért.

Az esztendő első 11 hónapjában 2,3%-kal több mozijegy kelt el, mint tavaly ilyenkor, míg a fővárosi mozik bevételei 4,3%-kal gyarapodtak 2005-höz képest. A javuló eredmény a moziba járási hajlandóság novemberi emelkedésének (3%) és nem utolsó sorban az ÁFA-mérték változásának köszönhető. A nagy kérdés, hogy a tavaly év végi Harry Potter - Narnia - King Kong vezette huszáros hajrának nyomába tud-e szegődni az idei Bond - Eragon - Táncoló talpak - Apocalypto - Holiday által fémjelzett decemberi megjelenés?

Háromhetes trónjától kellett megválnia az év harmadik legsikeresebb rajzfilmjének, a Nagyon vadon-nak, de helyét ismét egy animációs film foglalta el. Az Elvitte a víz című DreamWorks/Aardman-produkció az esztendő ötödik legerősebb rajtját villantotta az idén bemutatott rajzfilmek között 14 739 nézőjével, de közelébe sem ért a stúdió legendás nagyágyúinak (Shrek 2: 93 733, Madagaszkár: 53 290), viszont 140%-ot vert rá az Aardman-istálló tavalyi Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény (6115) című első, hollywoodi stúdió által gondozott dolgozatára.

A családokat igen jól célozta be a Kiskarácsony mindenáron című Danny DeVito - Matthew Broderick vígjáték, és gyűjtött be figyelemre méltó 6875 fizető gyermeket és édesapát, míg az anyukák az első köröket tették meg a nagy karácsonyi ajándékvadászat első fordulójában.

Woody Allen idei második filmjét tárja a hazai közönség elé. A másodízben New Yorktól távol forgató rendező Füles című munkája 5009 nézőt csábított, 10%-kal többet, mint a májusban mozikba került, és a kritikusok által jobban kedvelt Match Point (4514). Mindazonáltal a kimagasló eredmény nem volt elég Woody Allen hazai csúcsának megdöntéséhez, amelyet változatlanul a Csak az a szex (7754) tart immár 2 és fél éve.

Bagó Bertalan Vadászat angolokra című történelmi drámája viszont csak 315 érdeklődőt bírt jegyvásárlásra 21 vetítésen, katasztrofális vetítési átlag mellett.

Boogieman
Odeon