Egyre többen sorakoznak fel az új Tolkien-filmből kipenderített rendező, Peter Jackson mellett: most A Gyűrűk Ura-trilógia főhőse, Zsákos Frodó lépett a ringbe. A gyártó New Line továbbra is hallgat, a forgalmazó MGM a dühöngő rajongókat próbálja békítgetni.

Nemcsak Ian McKellen (Gandalf), de most már Elijah Wood, Zsákos Frodó megszemélyesítője is felemelte szavát Peter Jackson érdekében. Mint ismeretes, a rendező és a gyártó New Line Cinema harca A Gyűrűk Ura-filmek bevételéért azt eredményezte, hogy a New Line végül tudatta Jacksonnal: nem az ő rendezésében képzelik el a következő Tolkien-adaptáció, A hobbit, és egy másik, egyelőre cím néküli Tolkien-előtörténet elkészítését.

Wood, A Gyűrűk Ura-trilógia központi alakja Londonban adott interjút a MyMovies.netnek. "Azt hiszem, hatalmas tragédia lenne, ha Peter végül tényleg nem térne vissza a New Line miatt. Azt gondolom, elég nagy ostobaság a New Line részéről azt képzelni, hogy Peter nélkül is létrehozhatnak egy ugyanolyan csodálatos mozit, mint A Gyűrűk Ura volt... ez a rajongóknak is komoly csapás. Annak idején sokáig nem tudtam elképzelni, hogy ezeket a filmeket valaha meg tudják csinálni, és azt gondolom, Peternek kéne megrendeznie az új részeket."

A színész azonban nem biztos benne, hogy Jackson kirúgása lefutott ügy lenne. Elijah Wood még reménykedik: "Nem hiszem, hogy ez a dolog végleg eldőlt volna, még mindig folyik a vita, és azt is hallottam, hogy a New Line akár el is veszítheti A hobbit filmjogait, és azok visszaszállnak Saul Zaentz cégére - legalábbis maga Zaentz ezt állítja... szóval ki tudja? Meglátjuk, mi kerekedik ki ebből, mindenesetre eléggé aggasztó a helyzet."

A Wood által emlegetett veterán producer, Saul Zaentz, aki a film eredeti jogainak tulajdonosa, a New York Times szerint egy német weboldalon a napokban kijelentette, hogy mégis Peter Jackson fogja rendezni A hobbit-ot - igaz, a nagy port kavaró tervezett produkciónak egyelőre se forgatókönyve, se költségvetése, se forgatási időpontja, se kiválasztott színészei nincsenek még.

Zaentz egy olasz interjúban aztán gyorsan visszakozott, és azt nyilatkozta, hogy a német cikkíró félreértette őt, és hogy ő igazából csak annyit mondott, Jacksonnak "kéne" rendezni az új Tolkien-filmeket. "Természetesen azt szeretnénk, ha Peter Jackson csinálná meg. Jó filmrendező, ő a megfelelő fickó erre. Ezt ő is tudja. De nehéz úgy dolgozni, hogy azt gondolod, nem kaptad meg azt a pénzt, ami igazából téged illet."

Peter Jackson és a New Line Cinema ellenségeskedése 2005 februárjában robbant ki, amikor a rendező beperelte a stúdiót, azt állítva, a New Line még tartozik neki a trilógia bevételeiből. A New Line válaszul azzal vádolta Jacksont, hogy A Gyűrűk Ura-filmekből igencsak meggazdagodott rendező igaztalanul állítja be magát áldozatnak. A két fél egyelőre nem tudott megállapodni egymással, a bírósági tárgyalás idejét nem tűzték még ki.

A mostani média-őrületet Jackson nyilvános levele indította el, melyben egy rajongói weboldalon a múlt héten nyilvánosságra hozta, hogy a New Line nélküle akarja elkészíteni az új Tolkien-adaptációkat. A bejelentés bombaként robbant a Középfölde-rajongók békés világában, akik közül sokan senki mást nem hajlandók elképzelni a rendezői székben, mint Peter Jacksont - igaz, a stúdió az időközben felröppent hírek szerint Sam Raimit, a rendkívül sikeres Pókember-széria megalkotóját szemelte ki a feladatra, ami sok szakíró szerint nem is lenne olyan rettenetes választás.

A New Line hallgat, és azóta csak a forgalmazás jogaival rendelkező MGM nyilatkozott az ügyben. Szóvivőjük bizakodó hangulatban próbálta csitítani a kedélyeket a New York Times hasábjain: "reményeink szerint a New Line mellett mi is részt veszünk majd A hobbit finanszírozásában. Támogatjuk Peter Jacksont, elismerjük a művészetét, és hisszük, hogy amikor végül elcsitulnak a csatározások, ő rendezi meg a filmet. Senki mást nem tudnánk elképzelni a helyében."