Mint néhány éve A passió miatt, Mel Gibson most az Apocalyptó-ért is megkapta a rasszista jelzőt. A maja őslakosok még csak a film trailerét látták, de az is elég volt: felháborodottan tiltakoznak a vadember imidzs ellen.

Hiába nyilatkoztak az amerikai indián vezetők elismerően Mel Gibson új eposzáról, az egykori maja birodalom összeomlását bemutató Apocalyptó-ról, a mai majákat feldühítette a film.

A Reuters arról számol be, hogy a trailert látva guatemalai maja aktivisták emelték fel szavukat népük védelmében: szerintük Gibson filmje rasszista és vadállatnak ábrázolja a majákat.

Guatemala lakosságának több mint a fele az eredeti maja őslakosok leszármazottja. A majákat ma diszkrimináció sújtja, nagy szegénységben élnek és nincs sok lehetőségük megfelelő egészségügyi ellátásra vagy komolyabb iskolarendszerre.

A régészek szerint az egykori maja kultúra kevésbé volt vérszomjas, mint a szomszédos azték birodalom, de néhány évvel a spanyol hódítók megjelenése előtt már náluk is bevett szokás volt az emberáldozat.

A maja vezetők most attól tartanak, hogy a testékszerekkel díszített, sebhelyes arcú, lándzsadobáló, vérszomjas harcosok látványa csak tovább erősíti a maja kultúráról kialakult sztereotípiákat.

"Gibson drága, színes-szagos Technicolorban és durva, rasszista formában mutatja be, micsoda brutális népek voltak a maják, már jóval az európai gyarmatosítók érkezése előtt is. Ezzel azt sugallja, hogy valójában megérdemelték, sőt szükségük volt az európai beavatkozásra" - nyilatkozta felháborodottan Ignacio Ochoa, a maja kultúra népszerűsítéséért felelős Nahual Alapítvány igazgatója.

Forrás: [origo]

Lucio Yaxon, a 23 éves maja emberi jogi aktivista szerint az Apocalypto vérpezsdítő trailerének nincs sok köze a valósághoz: "a rendező lényegében azt állítja, a maják vademberek".

A régész Richard Hansen, aki Gibson tudományos tanácsadójaként szolgált, kijelentette, hogy a rendező mindent megtett azért, hogy hiteles és történelmileg pontos képet fessen a korról. "Egy kicsit aggódom, mit fognak a maja nézők mondani" - vallotta be Hansen, de aztán azt is hozzátette, hogy Gibson filmje nem róluk szól, hanem általánosabb értelemben véve valójában "társadalmi állásfoglalás".

Az Apocalyptó-t december 28-án mutatják be a magyar mozik.