A tégla hatalmas siker lett, Scorsese pedig máris új filmtervet készít: a Duel egy középkori francia lovagi botrány történetét meséli el.

Úgy tűnik, Martin Scorsese nem sokáig pihen A tégla babérjain: a Variety híre szerint a rendező megállapodott a Paramounttal és szerződést írt alá egy Duel (Párbaj) című kosztümös dráma elkészítésére. A sztori a középkori Franciaországban játszódik és Eric Jager 2004-es The Last Duel: A true story of Crime, Scandal and Trial by Combat in Medieval France című könyvén alapul.

A tizennegyedik századi történet megtörént eseményeken alapul. 1386-ban nagy port kavart a keményöklű normann lovag, Jean de Carrouges és egy sármos, népszerű nemes, Jacques LeGris párbaja - az esetről Jean Froissart híres, korabeli Krónikája is beszámolt. De Carrouges és LeGris fiatalon jóbarátok voltak, de a kapcsolat megromlott, amikor LeGris, barátja távollétében, rátört otthonában de Carrouges feleségére, Lady Marguerite-re és a fiatal nőt megerőszakolta.

Jean de Carrouges bosszút esküdött és bíróság elé vitte az ügyet. LeGris tagadta a vádat, a helyzetet pedig az is bonyolította, hogy kiderült: vagy az erőszaktevőtől, vagy férjétől, de mindenesetre Lady Marguerite teherbe esett. Csaknem egy évig tartott a botrányos tárgyalás, míg végül a francia parlament döntött: a két lovag párbajon vehet elégtételt az őket ért sérelmeken. Ez lett a francia történelem utolsó törvény által jóváhagyott lovagi párbaja és ez az összecsapás áll majd Scorsese új filmjének középpontjában.

Bár Martin Scorsese nem először rendez kosztümös filmet (a New York bandái és Az ártatlanság kora is régmúlt történeteket mesél el), a középkori Duel mégis különösen nagy ugrás a New York-i rendezőtől megszokott munkák világától. A szereposztásról nincs hír, a Duel egyelőre csak terv, hiszen Scorsese előbb befejezi a Rolling Stonesról forgatott koncertfilmjét, és szó van még egy Roosevelt életét bemutató életrajzi moziról is, amit a rendező a hírek szerint - meglepetés! - Leonardo DiCaprio főszereplésével forgat majd.