Az elsősorban faji kérdéseket górcső alá vevő filmjeiről ismert rendező megint kedvenc témakörében merül el: a '92-es Los Angeles-i faji zavargásokról készít filmet a Universal stúdió számára.

Spike Lee és a Universal stúdió kapcsolata egyre stabilabbnak tűnik: már hónapokkal ezelőtt hallani lehetett, hogy A belső ember sikere arra ösztökélte a stúdiót és a rendezőt, hogy tervbe vegyék az akcióthriller folytatásának elkészítését, és most újabb közös projektről adott hírt a Variety. Lee és A belső ember útját is egyengető Brian Grazer producer az 1992-es Los Angeles-i zavargásokat viszik vászonra a stúdió égisze alatt.

'92-ben a rendőrség üldözőbe vette a motoron menekülő, afroamerikai Rodney Kinget, majd súlyosan bántalmazták, ami videofelvételen rögzítésre is került. A városban lappangó faji feszültségek akkor torkollottak súlyos zavargásokba, amikor a főként fehérekből álló esküdtszék felmentette a négy Kinget bántalmazó rendőrt. A zavargások 55 ember halálához, körülbelül 2000 sebesüléshez és 1 milliárd dollárnyi anyagi kárhoz vezettek.

A film címe nemes egyszerűséggel LA Riots, azaz Los Angeles-i zavargások lesz, a forgatókönyvet John Ridley, a Halálkanyar szerzője és a Sivatagi cápák sztorijának ötletadója írja. A tervek szerint a könyv év végéig elkészül, hogy a forgatás jövőre megkezdődhessen.

Lee legutóbbi munkája a When the Levees Broke című dokumentumfilm volt az HBO számára, amely a Katrina hurrikán New Orleansban véghezvitt pusztításának következményeit vizsgálta. A tervezett filmmel kapcsolatban a rendező elmondta, hogy "nem sztárparádé lesz, hanem a történtek, a következmények és a mostani helyzet igazságnak megfelelő, realisztikus vizsgálata, amely abban a reményben készül, hogy ilyesmi soha többé nem történik meg."