Ryan Phillippe kémkedik és imádkozik

2006.12.11. 18:27

Megfilmesítették egy oroszoknak kémkedő, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt FBI-ügynök valós történetét. A drámában Ryan Phillippe kergeti Laura Linney irányításával Chris Coopert.

A hazugsággyáros rendezője, Billy Ray ismét egy megtörtént eset alapján készített filmet: a kamu sztorikat megjelentető újságíró története után az egyik legnagyobb FBI-botrányt filmesítette meg. A Breach (Rés) című film egy Robert Hanssen nevű, egykori FBI-ügynök történetén alapul, akit 2001-ben letartóztattak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek, mert a KGB-akták megnyitása után nyilvánvalóvá vált, hogy a nyolcvanas években a Szovjetuniónak kémkedett.

Hanssen korábban nem bukott le, holott feleségének bevallotta, hogy információkat adott el az oroszoknak, és sógora is gyanakodott rá, mert felfedezte, hogy Hanssen szokatlanul nagymennyiségű készpénzt tart otthon - és valóban, az egykori ügynök összesen 1,4 millió dollárt keresett hazaárulással.

Mint az a Breach előzeteséből is kiderül, a filmalkotók a dörzsölt Hanssen mellé egy kezdő ügynököt álmodtak: Ryan Phillippe alakítja az FBI-hoz frissen belépett, lelkes, de szorongó újoncot, akit főnöke (Laura Linney) megbíz azzal, hogy tartsa a szemét Hanssenen. Utóbbit a szokásosnál is megfáradtabbnak tűnő Chris Cooper játssza. A klip alapján úgy tűnik, az alkotók Hanssen éles esze mellett vallásosságát hangsúlyozták a filmben, az ügynök az egyik jelenetben templomba viszi fiatal kollégáját, egy másikban pedig stresszoldóként imádkozást javasol neki.

Phillippe-et egyébként legközelebb szintén egy hazafias szerepben láthatjuk majd: katonát alakít Clint Eastwood A dicsőség zászlaja című második világháborús filmjében, melyet itthon január 25-étől tekinthetünk meg a mozikban.

A Breach című film amerikai bemutatója jövő februárban lesz, a hazai bemutató 2007 tavaszán várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK