Christian Carion, az Egy fecske csinál nyarat rendezője Budapestre látogatott, hogy személyesen mutassa be új filmjét az Uránia közönségének. Az első világháborús karácsonyi mozi után, a diplomatáktól hemzsegő fogadáson beszélgettünk a francia rendezővel.

Hétfő este a budapesti Uránia moziban tartották Christian Carion Fegyverszünet karácsonyra című első világháborús filmjének díszbemutatóját, melyre a rendező is eljött. A film 1914 karácsonyának állít emléket, amikor az Észak-Franciaországban harcoló skót, francia és német katonák kimásztak a lövészárkokból, hogy egy különleges, néhány napos tűzszünet alatt, a világpolitikára fittyet hányva együtt ünnepelhessenek. A főbb szerepeket Diane Kruger (Trója), Daniel Brühl (Good bye, Lenin!), Guillaume Canet (A part) játsszák.

A magyarországi premieren Carion szürke farmerben és szelíd mosollyal álldogált a színpadon Franciország, Németország és Nagy-Britannia magyarországi nagykövete mellett. Philippe Zeller, Hans Peter Schiff és John Nichols azért jelent meg a vetítésen, hogy nagy egyetértésben elmondják: a Fegyverszünet karácsonyra a mai Európa szimbóluma, és emlékeztet arra, hogy a jelen békéje nem magától értetődő. Hans Peter Schiff "összeurópai karácsonyi történetnek" nevezte a filmet, John Nichols pedig arról beszélt, hogy ez a megtörtént eset az "úriember-stílusú hadviselés" egyik utolsó példája volt, és mára a brit szájhagyomány része lett.

Christian Carion (Egy fecske csinál nyarat) egy napra utazott csak Budapestre, hogy személyesen mutathassa be a filmjét. A halk szavú rendező a vetítés után adott villáminterjút az [origo]-nak. "Ez a második fimem. Majdnem tizenöt éve, 1992-ben bukkantam a sztorira egy francia könyvben, és teljesen ledöbbentem. Azonnal felhívtam a szerzőt, Yves Buffetaut-t, hogy megkérdezzem, valóban megtörtént-e ez a furcsa eset - nem akartam elhinni. Aztán Angliába utaztam, mert kiderült, hogy ott nagyon sok dokumentum maradt fenn arról a régi karácsonyról, és az angoloknál a mai napig rengetegen ismerik ezt a történetet" - kezdte Carion. "Nálunk, Franciországban, az akkori katonai vezetés mindent megtett, hogy a legkisebb nyomát is eltüntesse a karácsonyi tűzszünetnek, szégyellték, hogy a katonáik együtt ünnepeltek az ellenséggel."

Forrás: [origo]
Philippe Zeller, C. Carion, John Nichols, Hans Peter Schiff

A rendező fel akarta nyitni a franciák szemét. "Úgy éreztem, joguk van ahhoz, hogy megtudják, mi is történt abban a néhány napban. Hosszú éveken át a régmúlt idők cenzorai megpróbálták elnémítani, megölni az igazságot, én pedig bosszút álltam rajtuk. Ez a film az én bosszúm, édes bosszú a cenzorokon. Így tisztelgek azok előtt a brit, német és francia katonák előtt, akik szembe mertek szállni a háborúval. A film siker lett, a franciákat megérintette a sztori, meghatotta őket, és ma már nálunk is ismerik a karácsonyi tűzszünet történetét."

Tavaly a franciák a Fegyverszünet karácsonyrá-t indították az idegen nyelvű Oscarért, Carion pedig csaknem egy éve turnézik a filmmel világszerte, igaz, lassan belevág harmadik filmjének forgatásába. "Egy kémtörténet lesz, életveszéllyel, KGB-vel, hidegháborúval. Egyelőre anyagot gyűjtök és próbálom összerakni a sztorit" - árulta el a rendező, majd eltűnt a pezsgőző nagykövetek gyűrűjében.

A Fegyverszünet karácsonyra december 14-től megy a magyar mozikban.

Mesterházy Lili