Zhang Yimou legújabb, 45 millió dolláros szuperprodukciója tele van lélegzetelállító akcióval, a nézőket mégsem a látványos harci jelenetek tartják izgalomban, hanem a "fénylő, fehér hús".

Pikáns vita zajlik Kínában Zhang Yimou (Az út haza, Hős, A repülő tőrök klánja) legújabb szuperprodukciója, a Curse of the Golden Flower (Az arany virág átka) kapcsán. Az ok: a film női főszereplője, Gong Li merész dekoltázsa egyenesen sokkolja a kínai moziba járókat. Kínában - a BBC híre szerint - a netes fórumokon Yimou filmjét már el is nevezték Az arany fűző átká-nak.

A történet a diadalmas Tang-dinasztia (i. sz. 618-907) idején játszódik. A 45 millió dolláros film Ping császár (Chow Yun-Fat) és Főnix császárnő (Gong Li) házasságának összeomlását és kettejük dühödt élethalálharcát mutatja be. Kínában a film hatalmas siker: a bemutató hétvégéjén 12,34 millió dollárt hozott, ami soha nem látott rekord a kínai jegypénztáraknál. A hatalmas érdeklődést az is fokozhatta, hogy 1995-ös szakításuk óta most először dolgozott együtt a rendező Zhang Yimou és Gong Li.

A merészen felpolcolt mellek még az általában visszafogott állami hírszolgálat, a Xinhua szakírójából is erős reakciót váltott ki - cikkében külön kitért a színésznő feltűnő külsejére. A kínai vezetés hivatalos hírügynöksége így fogalmazott: "A legszemgúvasztóbb szerepet Gong Li kapta, akinek melleit olyan szorosan préseli össze a kosztüm, hogy úgy tűnik, bármelyik pillanatban kibuggyanhatnak a ruhából."

A hírek szerint az akciódús Curse of the Golden Flower sok nézőben leginkább Gong Li keblei miatt lesz emlékezetes. A kínai Sohu.com fórumaira csaknem tízezer bejegyzés érkezett a témában. "Ezeket a kosztümöket látva akár azt is gondolhatnánk, hogy Kína liberálisabb, mint Amerika" - vélte az egyik néző. "A film a nyugati ízlést szolgálja ki, ahelyett, hogy saját országunk érzéseire lenne tekintettel." A "Bond" névre hallgató fórumozó pedig kijelentette: "A film után nem az akciójelenetek vagy a színészi játék maradt meg bennem, hanem a fénylő, fehér hús emléke."

Gong Li, akit a magyar nézők legutóbb a Miami Vice-ban láthattak Colin Farrell oldalán, azzal védte meg a sokat sejtető kosztümöket, hogy azokat a Tang-dinasztia divatja szerint készítették el. "Kiemelik a női idomok szépségét. Egyetlen pillanatra sem voltam zavarban, és nem éreztem, hogy bármilyen veszélyben lennék, míg ezekben a kosztümökben játszottam" - nyilatkozta a színésznő.

A Curse of the Golden Flower-t december 21-én mutatták be Amerikában, Európába márciusban érkezik. A magyarországi bemutatóról egyelőre nincs hír.