Jó orra van a gyilkoláshoz

2007.01.03. 18:16

Hogy lehet megőrizni egy gyönyörű nő illatát egy apró fiolában? Ha nem félsz a választól, játssz velünk, és jegyet nyerhetsz a Parfüm: Egy gyilkos története című film premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba.

A parfüm című megfilmesíthetetlennek tartott sikerregényből sok ilyen vagy olyan okból eltántorodó jelölt után végül A lé meg a Lola bevállalós rendezője, Tom Tykwer készített filmet. A feladat nehézségét a könyvben részletesen leírt különféle illatok filmes bemutatása jelentette, de Tykwer ügyesen áthidalta a problémát, hogy egyelőre nem létezik szagos film: orrunk helyett látásunkat kényezteti a 18. századi Franciaország olyan érzékletes ábrázolásával, hogy a film nézése közben szinte már érezzük is a halpiac bűzét, az érett szilva aromáját és a parfümkereskedés pacsuliillatát.

Forrás: SPI
Nézz sok képet a filmből! | A film honlapja

A történet egy Jean-Baptiste Grenouille nevű fiúról szól, aki számkivetettnek érzi magát az emberek közt, mert más, mint a többiek: saját szaga nincsen, viszont különlegesen fejlett szaglóképességének köszönhetően a legenyhébb illatot is képes megérezni és azonosítani, akár sok méter távolságból is. Grenouille elszegődik egy parfümkészítő mesterhez, hogy kitanulja a szakmát, és közben megszállottan kutatni kezdi a szagok megőrzésének titkát. Hamarosan mániája gyilkossá teszi: nőket öl meg, hogy illatukat tartósítva kikeverje a világ legtökéletesebb parfümjét, amely ellenállhatatlanná teszi viselőjét.

Forrás: SPI
Nézz sok képet a filmből! | A film honlapja

A főhőst a fiatal angol színész, Ben Whishaw formálja meg, akire a rendező egy színházi Hamlet-alakítása kapcsán figyelt fel. Igaz, hogy Whishaw-t főszereplőként még nemigen láthattuk, de a Rolling Stones együttesről szóló Stoned című filmben, amelyben Keith Richardst alakította, már a magyar közönség is megismerkedhetett vele. A parfümkészítő mestert Dustin Hoffman alakítja a filmben, Alan Rickman pedig egy nemesembert játszik, akinek különleges szépségű leánya (Rachel Hurd-Wood) kerül veszélybe Grenouille őrülete miatt.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés a C) válasz volt:

A Parfüm: Egy gyilkos története című könyvet Patrick Süskind írta.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt január 10-én szerdán 19 órára a Palace MOM Park mozi 9-es termébe (1123 Budapest, Alkotás út 53.):

Andabaka Rita, Apáti Dóra, Bágyon Katalin, Boldog Vera, Bóné József Gábor, Brenner Renáta, Bukovszky Balázs, Csatlós Éva, Csomor Ditta, Demján Anikó, Éder Andrea, Farkas Barbara, Gémesi Judit, Hegedüs Ákos, Hoffmann Csilla, Janki Gábor, Janzsó Dóra, Juhász Emese, Kövesdi Zoltán, Krizsanyik Csaba, Kuhn Xénia, Kurunczi Anita, Liptay Gabriella, Matolcsi Andrea, Meliorisz Katalin, Mészáros Míra, Meszlényi Regina, Nagy Noémi, Neumannn Nóra, Oparin Vagyim, Orava Henriett, Orosz László, Reskóné Karai Éva, Rózsa Judit, Schmauder Tamás, Serkédi Nóra, Stummer Zalán, Stumpf Péter, Szekeres András, Széles Ferinánd, Szentgáli Judit, Szulinszki Anna, Tafferner Krisztina, Tóth Eszter, Tóth Szilárd, Török Dorottya, Vampire, Virág Árpád, Zerinváry Barbara, Zsarnai Judit, Zsótér Marietta

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!

KAPCSOLÓDÓ CIKK