A világon egyedül az olaszoknál került korhatár nélkül a mozikba Mel Gibson filmje, az Apocalypto. Egy parlamenti bizottság új korhatárrendszert követel.

A Variety tudósítása szerint egyre nagyobb a felháborodás Olaszországban Mel Gibson új filmje, az Apocalypto bemutatója miatt: a véres maja drámát az olasz korhatárbizottság döntésének értelmében akár óvodások is megnézhetik, mivel korhatár nélkül vetítik. Gibson darabját tegnap mutatták be; a helyi forgalmazó, az Eagle Pictures 320 moziba juttatta el a filmet.

Olaszország az egyetlen hely, ahol az Apocalypto nem lett korhatáros mozi: Amerikában a tizenhét év alatti nézők csak szüleik társaságában ülhetnek be rá, nálunk csak tizennyolc éven felüliek válthatnak rá jegyet. Az olasz parlament gyermekvédelmi bizottsága most azt akarja elérni, hogy a film mégis kapjon korhatár-besorolást.

"Egyértelmű, hogy valami nincs rendben a rendszerrel, a felügyeleti szerv működésével", nyilatkozta Riccardo Villari, a parlamenti bizottság tagja. Gaetano Blandini, az olasz Kulturális Minisztérium filmes osztályának vezetője bejelentette: lemond posztjáról, ha nem tesznek lépéseket a korhatárbizottság megreformálására.

Az olasz cenzorok már A Passió bemutatójának idején is megértőnek mutatkoztak Gibsonnal szemben: a Jézus szenvedését részletesen ábrázoló mozi sem kapott korhatáros besorolást, míg nálunk és a világ legtöbb országában csak tizenhat éven felüliek nézhették meg. A Variety cikkírója szerint az olasz korhatárbizottság általában a vallásellenes tartalmat vagy a szexjeleneteket sokkal szigorúbban kezeli, mint az erőszakot: Bernardo Bertolucci 1972-es botrányfilmjét, az Utolsó tangó Párizsban-t például betiltották Olaszországban.