Megakad a torkodon a falat

2007.01.10. 17:53

Amikor beleharapsz egy szaftos hamburgerbe, meglehet, hogy aromákkal és állati ürülékkel dúsított selejthúst eszel. Többek közt ez derül ki a Megetetett társadalom című filmből, amely egy cseppet sem fikciós könyv alapján készült. Ha szeretnéd megtudni, mivel etetnek, játssz velünk és nyerj jegyet a film premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba!

Mi születik, ha keresztezzük egy tényfeltáró újságíró sokkoló adatokkal telezsúfolt, gyorsétterem-iparról szóló könyvét Richard Linklater (Mielőtt felkel a nap, Rocksuli) rendező dumálgatós, laza történetmesélési stílusával? Nem más, mint a Megetetett társadalom című film, amely fiktív szereplőkkel mutatja be az amerikai élelmiszeripar és -fogyasztás visszásságait. Eric Schlosser nem fikciós könyvének játékfilmbe átültetéséhez Linklater rengeteg szereplőt toborzott, akiket három lazán egybefogott történetszálba terelt, és így sztorizgat a témáról két órán át.

Honlap | Előzetes | Kritika

A történetekben közös, hogy a gyorsétkeztetés rondaságait mutatják meg, amúgy nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz. Az egyik szálon egy fiktív gyorsétteremlánc marketingesét, Dont (Greg Kinnear) követjük, aki az után nyomoz, hogy miképp kerülhetett állati ürülék a cég óriáshamburgerébe. A másik szál egy tinilányról (Ashley Johnson) szól, aki ugyanennek a láncnak az egyik éttermében kiszolgálóként dolgozik, de kezdi sejteni, hogy nemesebb elfoglaltságok is léteznek az életben. A harmadik történet egyenesen bevisz minket a húsfeldolgozó-üzembe, ahol mexikói bevándorlók illegálisan keresik meg csekélyke jövedelmüket a marhák felkoncolásával.

Honlap | Előzetes | Kritika

Linklater szórakoztatóan csapongó filmjében a kevésbé ismert, mexikói bevándorlókat alakító főszereplők - Wilmer Valderrama és Catalina Sandino Moreno - mellett színfoltként nagy sztárok is feltűnnek: Bruce Willis egy cinikusan laza marhakereskedőt, Ethan Hawke a tinilányt bátorító nagybácsit, Kris Kristofferson állattenyésztőt, alakít egy-egy emlékezetes jelenetben.

Mindenkit figyelmeztetünk, hogy a film megtekintését követően átmeneti hamburgerundor, sőt tartós vegetarianizmus is felléphet!

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

A Super Size Me című dokumentumfilm főhőse fogyasztotta egy hónapon keresztül csak egy bizonyos gyorsétteremlánc ételeit.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt január 17-án szerdán 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (Budapest, Teréz körút 30.):

Ács Kornélia, Almási Petra, Andabaka Rita, Bajáki Lászlóné, Bálint Tamás, Bartus Gabriella, Beke Dénes, Béres Lajosné, Bohn Ágnes, Boros Gergő, Dévényi János, Eleőd-Faludy Gabriella, Erdei Anikó, Farkasházy Dia, Fülkorn Tibor, Gács Orsolya, Galántai Viktória, Gáspár Szilvia, Géczi Péter, Hevér Fruzsina, Horti-Dávid Judit, Jonyer Zsuzsanna, Kántor Angéla, Kánya Andrea, Kazincy Valéria, Kissevich Márton, Kövér Csaba Attila, Krasnyánszky Sára, Kucsera Anna, Kuritár Dávid, Kurunczi Anita, Magyar Ágnes, Mándy Péter, Mercz Tiborné, Mód Anikó, Molnár Ferenc, Musitz Anita, Nagy Mária Krisztina, Orosz Andrea, Oszoli Dalma, Oszvald Gyula, Otterbein Ágnes, Pacsuta  Éva, Pók Zoltán, Pólyi Konrád, Remetehegyi Ildikó, Sarlós Ágnes, Sebestyén Borbála, Somogyi Béla, Stummer Zalán, Suri Gabriella, Szabó Lilla, Szász Gabriella, Szorger Attila, Szőke Etele, Szunyog Gabriella, Tolner Csaba, Varga Ágnes, Vörös Emese, Weidinger Judit, Zsigmond Eszter

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!

KAPCSOLÓDÓ CIKK