Vajon milyen beszéddel lepi meg az Oscar-gála nézőit Sacha Baron Cohen, ha díjat nyer a Boratért? A tévécsatorna már most bejelentette, hogy ha kell, kiszűrik a rizikós tartalmat az átlagosnál merészebb köszönőbeszédekből.

Tegnap hajnalban adták át Los Angeles-ben az Arany Glóbuszt Sacha Baron Cohennek, de még ma is az ő köszönőbeszédétől hangos jó néhány helyi szaklap. A brit komikus azzal sokkolta a gála résztvevőit és pármilliós tévés közönségét, hogy felidézte azokat a pillanatokat, amiket Ken Davitian színész meztelen feneke alá szorulva töltött a filmben.

"Ken, amikor abban a jelenetben lenéztem és megláttam a két ráncos arany glóbuszodat az államon, arra gondoltam: 'Remélem, nyerek valami rohadt díjat ezért.' Aztán amikor a száznegyven kilóddal úgy döntöttél, ráülsz az arcomra és kipréseled az oxigént a tüdőmből, két választásom maradt: vagy meghalok, vagy belélegzem azt a kis levegőt, ami már harminc éve ott lebegett a farpofáid közé szorulva... Kenneth, nem lennék itt ma este, ha nincs az az avas légbuborék" - zárta köszönőbeszédét Cohen.

A beszéd után volt, akinek nem tetszett, hogy Sacha Baron Cohen cenzúra nélkül sokkolhatta akár a kiskorú tévénézőket is Ken Davitian heréinek felidézésével. Sokan a szervezőknek és a műsort közvetítő NBC-nek teszik fel a kérdést, hogy nem kellett volna-e az amerikai csatornáknál használatos biztonságos módszert, az 5 másodperces késleltetést alkalmazni az Arany Glóbusz-gála esetében is, hogy biztosan kiszűrhessék például a szabad szájú Cohen pikánsnak ítélt megjegyzéseit.

Army Archerd veterán hollywoodi tudósító a blogján szólaltatta meg az üggyel kapcsolatban a közelgő Oscar-gálát közvetítő ABC-t és Sid Ganis-t, az Oscar-átadót szervező Amerikai Filmakadémia elnökét. Mi lesz, ha Cohen az Arany Glóbusz mellé begyűjt egy Oscar-díjat is és újabb meglepő beszéddel sokkolja majd Amerika prűdebb felét?

Nos, Archerd blogjából kiderül: az ABC előrelátóan alkalmazni fogja a késleltetéses sugárzás módszerét. Janet Jackson hírhedt cicibotránya óta egyébként ez lesz a második alkalom, hogy az ABC-nél ezzel az eszközzel élnek. Sid Ganis, az Amerikai Filmakadémia elnöke viszont nem örül különösebben ennek a döntésnek - annak ellenére, hogy ő is megdöbbent, amikor kedden a Daily Variety-ben elolvasta Cohen beszédének pontos szövegét.

"Remélem, a mi műsorunkban senki nem akar majd megbotránkoztatni senkit" - nyilatkozta Ganis Borat köszönőbeszédével kapcsolatban, bár általában ellenzi a köszönőbeszédek cenzúrázását.