Bejelentették az Oscar-jelöléseket

2007.01.23. 14:57

Alejandro González Inárritu (Bábel)

- 2001-ben első mozifilmjét, a Korcs szerelmek-et a Legjobb külföldi film Oscarjára jelölték, ám nem sok esélye volt a Tigris és sárkány-nyal szemben.

Forrás: [origo]

- Az utóbbi öt évben ő a harmadik latin rendező, aki a rendezői díjért versenybe száll, sőt még több esélye is van, mint Fernando Meirellesnek (Isten városa - 2004) vagy Pedro Almodóvarnak (Beszélj hozzá - 2003). Idén két másik mexikói rendező is közel került a jelöléshez, bár Alfonso Cuarónnak (Az ember gyermeke) és Guillermo del Toronak (A Faun labirintusa) végül nem jutott a legfőbb babérokból.

- Előző filmjét, a 21 Gramm-ot (amely csak két színészi jelölést tudott begyűjteni) azzal vádolták, hogy túl sötét és nehezen érthető. A Bábel forgatókönyvét emiatt némileg egyszerűbbre és pozitívabb végkicsengésűre finomították.

Esély: 5% - a cannes-i rendezői díj szépen csillog akkor is, ha nincs mellette Oscar.

+ + +

Martin Scorsese (A tégla)

- Bár minden tisztességes filmrajongó kívülről fújja, ismételjük át újra: Scorsese-t ezidáig öt alkalommal szívatta meg az Akadémia, ez felháborító volt a Dühöngő bika (1980) és a Nagymenők (1990) kapcsán, ám kevésbé meglepő a Krisztus utolsó megkísértése (1988) a New York bandái (2002) vagy az Aviátor (2004) esetében.

Forrás: [origo]

- Forgatókönyvírói Oscarra két ízben jelölték, ám sem a Nagymenők, sem Az ártatlanság kora nem nyert.

- Egy ízben vett már át Oscar-szobrot Marty, ám az sajnos nem neki szólt, hanem főszereplőnőjének, Ellen Burstynnek, aki nem volt jelen az Alice már nem lakik itt kitüntetésekor. Egyébként 10 másik ember köszönheti már neki az Oscarját, többek között Robert De Niro (Dühöngő bika), Cate Blanchett (Aviátor) vagy Paul Newman (A pénz színe).

Esély: 80% - na akkor most! Senki nem izzadt még ennyit az Oscarjáért, de "a legjobb Oscar nélküli rendező" címet úgy néz ki, elfelejthetjük és az est legnagyobb álló ovációja is garantált.

+ + + 

Stephen Frears (A királynő)

- Nem Scorsese az egyetlen kiváló rendező, akit elhanyagolt az Akadémia, Frears-t például számos remek filmje ellenére csak egyszer jelölték, a Svindlerek-ért, míg a Veszedelmes viszonyok hét jelöléséből (közte a legjobb film is) 1989-ben pont a rendezői maradt ki.

Forrás: [origo]

- Otthon kicsit jobban szeretik, hiszen a Brit Filmakadémia már tízszer kedveskedett neki ilyen-olyan jelölésekkel, de rendezői BAFTÁ-t sem nyert még, azonban 3 éve A királynő előzményeinek tekinthető The Deal a legjobb televíziós dráma lett.

- Az idei legjobb színésznő mezőny nagy ismerője, hiszen Helen Mirren előtt dolgozott már Judi Dench-csel (Mrs.Henderson bemutatja... - Dench-et jelölték is érte tavaly) és Penélope Cruz-zal is (Hi-Lo Country) első jelentősebb angol nyelvű szerepében.

Esély: 5% - Helen Mirren hálacsókja lehet a legszebb elismerés, amit az Oscar estéjén begyűjt.

+ + +

Clint Eastwood (Levelek Iwo Dzsimából)

- 74 évesen a Millió dolláros bébi diadalakor Eastwood volt a legidősebb Oscar-nyertes rendező, most, 2 évvel később mit sem vesztett lendületéből, hiszen két filmmel is becélozta a harmadik szobrát. A dicsőség zászlaja nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a japán nyelvű ikerfilm a szakmai kamarák támogatása nélkül is beférkőzött a legjobb ötbe.

Forrás: [origo]

- Eastwood az első amerikai rendező, aki idegen nyelvű filmért jelölt. A legjobb külföldi filmnek járó Arany Glóbusz elnyerése után meg is jegyezte, hogy talán ideje lenne megtanulnia ennek örömére egy nyelvet.

- Gigászi összecsapás volt két éve Clint és Martin Scorsese párharca a rendezői Oscarért, de nem ő volt az első színész-rendező, akit előnyben részesített az Akadémia Martyval szemben; Robert Redford (Átlagemberek) és Kevin Costner (Farkasokkal táncoló) is Scorsese orra elől orozták el az Oscart. Mókás lenne, ha ezúttal közülük valaki adná át a díjat.

Esély: 5% - Scorsese fellélegezhet, ez a visszavágó nem egyenlő esélyekkel indul. Clint hiába rendezett két díjhajhász filmet is, az utóbbi hetek gyenge szakmai fogadtatása után csoda, hogy egyáltalán jelölték.

+ + +

Paul Greengrass (United 93)

- Sokan még meg se merték nézni, de aki látta, imádta. A temérdek kritikusi díj után még ha a filmnek nem is sikerült beférkőznie a legjobb ötbe, a rendezők közt ott a helye.

Forrás: [origo]

Esély: 5% - nagyon megérdemelt, ám mégis meglepő jelölés.

+ + +

Nyerni fog: Martin Scorsese (A tégla)
Nyernie kellene: Paul Greengrass (A United 93-as)
Méltatlan mellőzés: Bill Condon (Dreamgirls)