Bejelentették az Oscar-jelöléseket

2007.01.23. 14:57

Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

- Whitaker mindössze a negyedik színesbőrű legjobb színész Oscar-díjas lehet, elődjei Sidney Poitier (Nézzétek a mező liliomait), Denzel Washington (Kiképzés) és Jamie Foxx (Ray). Az idei év egyébként behozta a 2004-est a legtöbb afroamerikai színészjelöltek számát (5) illetően, akkor a legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is bezsebelték (Foxx és Morgan Freeman), idén ha minden a papírforma szerint alakul, akkor ugyanezen kategóriák mellett még a női mellékszereplőit is meghódítják.

Forrás: [origo]

- Ez Forest első jelölése, de eddig a szezon minden jelentős díját elnyerte, legutóbb az Arany Glóbuszt is.

- Idi Amin ugandai diktátor életrekeltésének díjazásával zsinórban ez lehet a harmadik év, amikor valós személy megformálását jutalmazzák Oscarral (Ray Charles és Truman Capote után) ebben a kategóriában.

Esély: 50% - az év legelismertebb férfi alakításáról nehéz elképzelni, hogy veszítsen, de az egész díjazatlan életművével harcbaszálló O'Toole még megszorongathatja.

+ + +

Peter O'Toole (Venus)

- A Venus a többi kategóriában labdába sem rúghatott, de a 74 éves O'Toole one-man showja mögött egy majd fél évszázados hosszú karrier is ott áll, ami az alakítás mélységét és az Oscar-esélyeket is jócskán felerősíti.

Forrás: [origo]

- A győzelem nélküli legtöbb jelölés rekordját holtversenyben tartják Richard Burtonnel, mindketten hétszer szerepeltek a legjobb ötben, de egyszer sem az első helyen. O'Toole-t 2002-ben életmű-Oscarral próbálták kiengesztelni.

- Édes visszavágás így ez a jelölés (hát még egy esetleges győzelem!), hogy a koporsószögnek tartott életműdíj után még versenyben is jelölést kapott a színészlegenda. Ha nyerne, 74 évével mégsem ő lenne a legidősebb "Legjobb színész" nyertes, ezt a csúcsot Henry Fonda tartja, aki 77 esztendősen, halála előtt pár hónappal diadalmaskodott (Az aranytó - 1982).

Esély: 25% - Oscar nehezen tud ellenállni az efféle érzelmes karrier-elismerő rehabilitációknak. O'Toole alig kampányolt, de amikor igen, az sokakat meggyőzhetett, hogy ott a helye a pódiumon.

+ + +

Leonardo DiCaprio (Véres gyémánt)

- 19 évesen már jelölt volt a Gilbert Grape mellékszerepéért, majd a Titanic szívtiprójaként pont ő maradt ki a film 14 jelöléséből (és 11 díjából). Az érett, felnőtt színészként való elismerést (Aviátor) Martin Scorsesenek köszönheti.

- Az idei legnagyobb rejtélyt az okozta, hogy vajon kiüti-e saját magát a szavazatmegoszlással két remek szerepéért (A téglá-ért is kampányolták ezerrel).

- Remek kabalát jelentett eddig szereplőtársainak, hiszen számos filmjében éppen partnere (akár női, akár férfi) aratta le a babérokat. Oscar-jelölt volt Daniel Day Lewis (New York bandái), Diane Keaton (Marvin szobája), Kate Winslet (Titanic) és Alan Alda (Aviátor), az Aviátor egyetlen színészi szobrát pedig Cate Blanchett nyerte. Kollegái idén sem panaszkodhatnak, hogy nem hagyta volna őket érvényesülni: A téglá-ért Mark Wahlberg, a Véres gyémánt-ért pedig Dijmon Hounsou is jelölt.

Esély: 15% - a bőség zavara eddig ellene dolgozott, mostmár, hogy csak az egyik filmért hajrázik tovább, inkább a javára. A Whitaker - O'Toole párharcba ennek ellenére valószínűleg nem lesz beleszólása.

+ + +

Ryan Gosling (Half Nelson)

- A huszonhat éves őstehetség szívszorító alakítását kevesen látták, de akik igen, azok valószínűleg első helyen szavaztak rá, így menetelhetett el a sundance-i művészmoziktól az Oscar-jelölésig.

Forrás: [origo]

- A Half Nelson az idei független filmes díjkiosztó nagy esélyese, hat kategóriában jelölték, közte Gosling nominációja mellett a legjobb független film, a legjobb rendező és a legjobb színésznőére (a 16 éves Shareeka Epps) is.

- Ha valamilyen csoda folytán nyerne, ő lenne minden idők legfiatalabb "Legjobb színész" Oscar-díjasa. Az eddigi csúcsot Adrien Brody (A zongorista) tartotta, aki 29 évesen nyomta le Nicholsont, Day Lewist, Nicolas Cage-et és Michael Caine-t.

Esély: 5% - túl fiatal, még rengeteg ideje van Oscart nyerni, a Half Nelson pedig az igényes filmrajongók kegyeltje, amiről tudjuk, hogy nem nyerhet, de titkon mégis nagyon szurkolunk neki.

+ + +

Will Smith (A boldogság nyomában)

- A kategória legnagyobb sztárja a legerőteljesebb bevételi eredményekkel (a film máris 150 millió dollár körül muzsikál), ráadásul már 5 éve kiharcolta magának pár jól irányzott balegyenessel, hogy Oscar is komolyan vegye, az Ali főszerepe után ez a második jelölése.

Forrás: [origo]

- Az Akadémia tagjainak szívét még az is meglágyíthatja, hogy Smith a fiával (Jaden Smith) játszik együtt. 1992-ben volt utoljára emlékezetes szülő-gyermek jelölt az Oscaron; a Rózsa és tövis-ért Laura Dern-t a főszereplői, édesanyját, Diane Ladd-et pedig a mellékszereplői kategóriában nominálták.

- Sokan jótékonyan megfeledkeznek Smith enyhén égő popkarrierjéről, pedig Fresh Prince-ként vagy a Gettin' Jiggy With It énekeseként lényegesen kevesebb esélye lenne Oscar-jelöléseket begyűjteni. A statisztika legalábbis azt bizonyítja, hogy az Akadémia nem hódol be egykönnyen a popszakma megasztárjainak, sem Madonna (Evita), sem Courtney Love (Larry Flynt, a provokátor), sem Eminem (8 mérföld) és idén Beyoncé (Dreamgirls) sem került be Oscar legjobb 5 színészi alakítása közé.

Esély: 5% - el fog jönni az a nap, amikor Smith-t ünnepli Hollywood, de nem most.

+ + +

Nyerni fog: Forest Whitaker (The Last King of Scotland)
Nyernie kellene: Forest Whitaker (The Last King of Scotland)
Méltatlan mellőzés: Leonardo DiCaprio (A tégla)