A berlini filmfesztiválon Jamie Bellből kukkoló kamasz lesz, Cate Blanchett elcsábítja egy tanítványát, minden eddiginél látványosabban zajlik le a thermopülai csata, a végén pedig a zsenge szépségnek, Romola Garainak integethetünk majd.

Végleges a február 8-án kezdődő Berlinale versenyprogramja: a szervezők az első és a második adag után az utolsó tizenegy beválogatott film listáját is nyilvánosságra hozták, így teljes a 26 filmből álló szekció, amelyből négy alkotás nem vesz részt a versenyben.

Az újonnan kihirdetett filmek közül a képregényrajongók a 300-nak örülhetnek, amely a Sin City alkotójának, Frank Millernek a thermopülai csatát feldolgozó képregényén alapul. Zack Snyder filmjének ez lesz a világpremierje, de az alkotást versenyen kívül vetítik

Szintén versenyen kívül mutatják be a brit Notes on a Scandal-t az Iris, Egy csodálatos női elme rendezőjétől, Richard Eyre-től. A film egy kiskorú tanítványával meggondolatlanul viszonyt kezdő fiatal, és egy magánytól szenvedő idős tanárnő közti bonyolult kapcsolatról szól. A főszerepekben Cate Blanchettet és Judi Dench-t láthatjuk.

Nagy-Britanniából még egy film érkezik: a fiatal színésztehetség, Jamie Bell (Billy Elliot) főszereplésével készült Hallam Foe. David Mackenzie (Young Adam) regényadaptációjának főhőse egy tinédzser, aki édesanyja halála után nem tud beilleszkedni környezetébe, és a skót felföldről a nagyvárosba menekül.

Cao Hamburger brazil-argentin koprodukcióban készült alkotása, az O ano em que meus pais saíram de férias (Az év, amikor a szüleim vakációzni mentek) egy tizenkét éves fiú szemszögéből mutatja be a hetvenes évek katonai diktatúráját Brazíliában.

Az argentin Ariel Rotter El otro című filmje egy identitásválságban szenvedő férfi történetét meséli el. A főszerepet Julio Chávez játssza, aki a tavalyi Berlinalén bemutatott El Custodió-ban is szerepelt.

Joseph Cedar Beufort-ja a dél-libanoni Beufort kastélyban állomásozó utolsó izraeli katonai egység tagjai által átélt megpróbáltatásokról szól.

Forrás: [origo]
Jelenet az Angel című filmből

A koreai-francia koprodukcióban készült Hyazgar (Sivatagi álom) egy Kína és Mongólia határán fekvő kis, szárazság által sújtott faluban játszódik. A rendező Zhang Lu, akinek angolul Grain in Ear címet viselő előző filmje két éve a cannes-i filmfesztiválon is szerepelt.

A kínai Wang Quan Tu ya de hun shi (Tuya házassága) című filmje egy nőről szól, aki olyan férjet keres magának, aki nem csak róla, hanem beteg volt férjéről is gondoskodik.

Egy másik kínai film is bemutatásra kerül: a Ping Guo-ban Li Yu rendező a sebesen modernizálódó Pekingbe kalauzolja a nézőket.

A When a Man Falls in the Forest című kanadai-amerikai film egy kis falu lakóinak magányát és elszigeteltségét mutatja be Sharon Stone, Timothy Hutton és Dylan Baker főszereplésével. A filmet Ryan Eslinger rendezte.

A fesztivál zárófilmje Francois Ozon (8 nő, Utolsó napjaim) legújabb alkotása, az Angel lesz. Az angol nyelvű film Angliában játszódik a huszadik század kezdetén, és egy alacsony sorból származó, írónővé váló fiatal lány történetét meséli el. A főszerepet a magyar származású Romola Garai játssza, fontosabb szerepet alakít a filmben Charlotte Rampling és Sam Neill is.