Az egzotikus állatfajok, délibábos sivatagok és izgalmas kultúrák helyett Hollywood valami egészen mást lát Afrikában. A sztárok cuki csokigyerekeket vásárolhatnak, filmjeikben pedig a diktátoroktól, polgárháborúktól, gyémántcsempészektől, fegyvercsempészektől és népirtástól csak fehér ember mentheti meg a kontinenst. Összeállításunk elkalauzol a lenyűgöző, ám sokszor rémisztő tájakra, és leleplezi, hogy az új filmes divathullámban melyik gyémánt fénylik igazán.

Véres gyémánt

A sötét Afrika: Sierra Leone - 1990-es évek: a nyugati világ asszonyainak kiskacsóin szikrázó gyémántok árából közvetve polgárháborút finanszíroztak.

Forrás: [origo]

Kommentár: "Néha belegondolok, hogy Isten megbocsátja-e nekünk, amit egymással műveltünk. Utána körülnézek és rájövök, hogy Isten már nagyon rég megfeledkezett erről a helyről." - Danny Archer (Leonardo DiCaprio)

Gonoszok: A Véres gyémánt azzal a trükkel operál, hogy egy morálisan elítélhető gyémántcsempészt tesz meg főhősének (DiCaprio parádés alakítása jóval a film színvonala felett), aki persze ahogy a történet egyre inkább elgiccsesedik, átáll a jó oldalra, és önzetlenül lemond az ökölnyi gyémántról, amiért addig százszor kockára tette az életét. Az igazi gonosz így nem is ő, hanem egy kalózszemfedős rabszolgahajcsár és több seregnyi agymosott tízévesforma hiphop-rajongó óriási puskákkal, valamint a londoni bőrülésekben és limuzinokban pöffeszkedő gyémántmilliárdos (Michael Sheen, A királynő-ben ő formálta meg Tony Blairt).

Jók: A kizsákmányolt jóravaló népeket halomra mészárolja a kapzsi rezsim, ám a jókora aranyhalat kifogó halászért, Solomonért nem kell aggódnunk, rajta nem fog lövedék. Dijmon Hounsou szerencsére olyan jó színész, hogy a kiszámíthatóság ellenére is élvezetes az ő útját végigkövetni, különösen DiCaprióval együtt. Kevésbé hálás Jennifer Connelly helyzete, az ő karaktere leleplező cikkestül, szerelmi szálastul és meghatott pillantásostul együtt maga a hollywoodi klisé, ami végül a gyémántkereskedőket is megszégyenítő módon, mohón felfalja az egész izgalmasnak és jó szándékúnak indult kalandfilmet.