Április 12-én végre megérkezik a hazai mozikba a Trainspotting rendezőjének, Danny Boyle-nak a régóta várt, Napfény című sci-fije. Ha válaszolsz egy könnyű kérdésre, akkor az [origo] filmklub premier előtti vetítésén már április 3-án végigizgulhatod az emberiség megmentéséért küzdő űrhajósok történetét.

A Trainspotting rendezője, Danny Boyle az utóbbi években a legkülönfélébb műfajokban próbálta ki magát: 2002-ben a 28 nappal később című horrort készítette el, 2004-ben Millions címmel gyerekfilmet rendezett, most pedig itt az első sci-fije, az ötven év múlva játszódó Napfény. A film jövőbeli világában a Nap kihűlőben van, és az utolsó reményt az emberiség megmentésére az a küldetés jelenti, amelyben nyolc űrhajós egy bombát szállít a Naphoz, amelynek segítségével talán újra életet tudnak lehelni a csillagba. Útközben ráakadnak egy másik űrhajóra, amely évekkel korábban ugyanezzel a céllal hagyta el a Földet, és innentől kezdve küldetésük veszélyes és rémisztő fordulatot vesz.

A film forgatókönyvét Alex Garland írta, aki korábban is dolgozott már Boyle-lal: ő volt A part című film alapjául szolgáló regény szerzője és a 28 nappal később forgatókönyvírója. A sztorival kapcsolatban Garland így nyilatkozik a film honlapján: "Azt a kérdést akartam körüljárni, hogy amikor egy ember kilép az űrbe, mit talál ott és mit fedez fel a saját tudattalanjában ... hogy mi zajlik le annak az embernek az agyában, akinek a vállán nyugszik az egész bolygó túlélésének súlya."

Ha nem is az összes, de néhány arc biztosan ismerős lesz a nyolcfős legénységből: a fizikus főhőst Cillian Murphy játssza, aki a 28 nappal később főszereplője is volt, és azóta a Reggeli a Plútón-ban bizonyította, hogy még csajnak sem utolsó, az oxigénellátásért felelős biológust Michelle Yeoh alakítja, aki főleg a Tigris és sárkány-ból és az Egy gésa emlékiratai-ból ismert, Cliff Curtist, aki a csapat orvosát és pszichiátriai szakértőjét alakítja, a Zongoralecké-ben és A bálnalovas-ban láthattuk, rajtuk kívül pedig még Rose Byrne, Chris Evans, Troy Garity, Hiroyuki Sanada és Benedict Wong is megtalálható a fedélzeten.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Spud volt az a kis huncut, aki összeszarta a barátnője ágyát a Trainspotting-ban.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 3-án kedden 20 órára a Palace Lurdy Ház mozi 9-es termébe (1097 Budapest, Könyves Kálmán körút. 12-14.):

Andabaka Rita, Bajusz Enikő, Bátyi Zoltán, Becsky Miklós, Bereczky Balázs, Béres Endre, Beszeda Borbála, Bigda Zsuzsanna, Borbála Sleisz, Boros Katalin, Buza Péter, Csipkés Katalin, Csoma Szilvi, Csomor Kinga, Cucz Nikoletta, Dancsa Anita, Dechert Anna, Deményi Ferencz, Drimmer Péter, Duchai Csaba, Emmer Veronika, Földi Sándor, Grőb János, Gulyás Zoltán, györki zsuzsa, Harangozó Beatrix, Hegedűs Annamária, Herczberger, Laura, Hoffmann Kolos, Horváth Csaba, Hugyák Andrea, Hurjáné Anikó, Juhász Brigi, Káldi  Istvánné, Kertai Katalin, Kittka András, Kodaj Bence, Kovács Éva, Kurunczi Anita, Landi Szilvia, Lang Eszter, László Andrea, Lelkes Zsófia, Lengyel Dénes, Logo Csaba, Markó János, Marsó Vilmos, Matics Beatrix, Matura Tamás, Michel Katalin, Móricz Viktória, Nagy Bernadett, Nagy György, Nagy Márton, Navreczki Balázs, Neumann Anita, Nógrádi Diana, Novoth Katalin, Pajor Péter, Pál Anita, Papp Sándor, Polaneczki Katalin, Rácz Richárd Róbert, Rózsás Krisztián, Ruscsák Ágnes, Sabján László, Schmauder Tamás, Seres Róbert, sethyx, Szabó Róbert, Szendi Ákos, Sztankovánszki Gábor, Szűcs Fanni, Taba Aniko, Táltos Andris, Tempfli Csaba, Tóth Gergely, Tüske István, Vágner Dóra, Vajda Éva, Valachi Zoltán, Valkai Emese, Varga Bálint, Varga Miklós, Várkonyi Annamária, Várkonyi János Péter, Váry Zalán, Virág Bernadette, Virágh Anita, Zsarnai Judit

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne legyél szomorú, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!