Hollywood hőskorában a férfi karjaiba zárta a nőt, kissé megdöntötte, a zárt ajkak egymásra tapadtak, a kamera oldalra pásztázott, a nyitott ablakban a szél meglibbentette a függönyt, és mindenki tudta, hogy mire kell gondolni. Az elmúlt negyven évben azonban akadtak rendezők, akik lényegesen több kreativitással nyúltak a témához. Kétrészes összeállításunkban a filmtörténet tizenkét legötletesebb szexjelenetet gyűjtöttük össze.

#12 - Harcosok klubja (David Fincher, 1999)

Kik csinálják? Marla Singer (Helena Bonham Carter) és Tyler Durden (Brad Pitt)

Mit csinálnak? Lelkesen koitálnak, mint a nyulak.

Hogyan csinálják? "Úgy nézzen ki, mintha a Rushmore hegy egyik sziklaszobra kefélné a Szabadság-szobrot!" - adta ki az ukázt David Fincher rendező az animációs csapatnak a Harcosok klubja szexjelenetével kapcsolatban. Az alig félperces jelenet felvételéhez Pitt és Bonham Carter tizenkét órán keresztül adott elő pozitúrákat a Káma-szútrá-ból. Testükre számtalan apró fehér pontot festettek, hogy ezek később támpontokként szolgáljanak az animátoroknak, akik több száz órányi munkával hozták létre a Francis Bacon nyugtalanító festményeire emlékeztető végeredményt. Vicces momentum, hogy Marla Singer még szex közben is dohányzik. "Azok ott különben nem is az én melleim. Bárcsak így néznének ki" - rombolja le az illúzióinkat Helena Bonham Carter a DVD-kommentárban.


Chuck Palahniuk regényében* egyébként nem szerepel ez a szexjelenet, csak azt azt követő konyhai beszélgetés Tyler és a névtelen főhős (Edward Norton) között:

"Előző este korán hazaértem a Melanoma Körből, gyorsan elaludtam, és álmomban csak dugtam és dugtam és dugtam Marla Singert.

Reggel pedig hallgatom Tyler szövegét, mialatt úgy teszek, mintha a Reader's Digestet böngészném. Lökött tyúk, annyi szent. Lapozok. Humor a seregben.

De közben én vagyok Apu Izzó Epevezetéke.

Eszméletlen, micsoda kifejezéseket sikoltozott Marla egész éjjel a fülébe, újságolta Tyler. Egyetlen csajtól sem hallott még ilyeneket.

Én vagyok Apu Csikorgó Fogsora.

Én vagyok Apu Tűzokádó Orrlyuka.

A tizedik menet után, folytatja, Marla azt üvöltözte, hogy teherbe akar esni tőle. Azt kiabálta, akar egy abortuszt Tylertől."

Az abortuszra utaló sort végül még Fincher is túl botrányosnak találta, és bár felvették ezzel a szöveggel is a jelenetet, a filmben mégis a relatíve családbarátabb "Általános iskolás korom óta nem keféltek meg így" mondat hangzik el Helena Bonham Carter szájából.

+ + +

Kétrészes cikksorozatunk befejező epizódjával április 10-én, kedden jelentkezünk. Addig is próbáld meg kitalálni, hogy melyik filmek szexjelenetei kerültek be az első hatba! Azok között, akik legalább egy film címét kitalálják, a Dogtown urai cenzúrázatlan DVD-jéből sorsolunk ki egy darabot (nem, az a film nem lesz benne a nyerő hatban). A tippeket a filmklub@origo.hu címre várjuk hétfő éjfélig, a levél tárgya "Nem tucatszex" legyen! A szerencsés nyertes nevét a keddi cikk végén találod majd meg.

__________

* Chuck Palahniuk: Harcosok klubja (InterCom könyvek, 2000 - Fordította: Varró Attila)