Langyos brókermese*

2007.04.12. 10:57

A gazdatest (Gwoemul, 2006)

Hála egy ostoba amerikai katonatiszt meggondolatlan parancsának, a szöuli Han-folyó egy mutáns szörnyeteg lakóhelyévé válik. Nem elég, hogy az óriásbéka embereket eszik, a kormány állítása szerint még egy halálos vírust is terjeszt.

Forrás: [origo]

Nyilván nem véletlen, hogy a dél-koreaiak több mint ötöde (!) megnézte a filmet, ugyanis a társíró-rendező Bong Joon-ho mindent megtett, hogy ne egy szokványos horrort tegyen le az asztalra: a műfaj bevett rossz szokásaival szakítva nem csak ijesztgetést alkalmazott, hanem értékelhető humort is, nem sikítva menekülő pálcikaembereket szerepeltetett, hanem valódi figurákat, és nem csak odamontíroztatott valami béna CGI-szörnyet a jelenetek hátterébe, hanem maga koreografálta a nyálkás főhős mozdulatait. Ja, és persze a film előnye még az is, hogy lehet rajta rettegni.

Vetítések: április 20., péntek 18:45 és április 21., szombat 21:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

A halott lány (The Dead Girl, 2006)

Egy furcsa nő a házához tartozó veteményesben megtalálja egy lány holttestét. Egy húg eltűnt nővérét keresteti. Egy feleség gyanítja, hogy kimaradozó férje rosszban sántikál. Egy anya rég nem látott lánya után kutat. Egy lány pedig...

Forrás: [origo]

Ez az öt különálló, mégis egymásba kapcsolódó epizódból álló kis függetlenfilm nem vállal sokat, de azt maradéktalanul teljesíti: kellemetlen borzongást okoz. Barnás színű képek, betegarcú szereplők, kínos hallgatások. Karen Moncrieff rendezőnő sok nyugtalanító női figurát vonultat fel, akiket Toni Collette-től kezdve Brittany Murphyig remek színésznők formálnak meg. Közös bennük, hogy mind bajban vannak.

Vetítések: április 12., csütörtök 16:45 és április 19., csütörtök 16:45, Vörösmarty mozi

+ + +

Wah-Wah (Wah-Wah, 2005)

A hatvanas években vagyunk Dél-Afrikában, a brit birodalomtól való elszakadás küszöbén álló Szváziföldön. Ralph morcos kamaszfiú, akinek a képmutató angol közösségben kellene helytállnia, miközben anyja lelépett a szeretőjével, apja alkoholista lett és váratlanul egy amerikai mostohaanya állt a házhoz.

Forrás: [origo]

Az önéletrajzi elemeken alapuló film a Dél-Afrikában felnőtt Richard E. Grant (ő volt többek közt a Mi ketten című kultfilm főszereplője) rendezői debütálása. Ironikusan, de szeretettel mutatja be a kiállhatatlan alakoktól hemzsegő angol kompániát, így könnyen belehelyezkedünk mi is ebbe a letűnt, kicsit lesajnálható világba. A film fő erénye valószínűleg annak köszönhető, hogy színész rendezte: nem csak az apát alakító, mindig szuper Gabriel Byrne-t élmény nézni, hanem az amerikait játszó Emily Watson, a felszínes-önző anya szerepét alakító Miranda Richardson és nem utolsósorban az Egy fiúról óta igencsak megnyúlt Nicholas Hoult is tökéletes alakítást nyújt.

Vetítések: április 17., kedd 18:45, Vörösmarty mozi és április 19., csütörtök 16:45, Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

Besorolás alatt (This Film Is Not Yet Rated, 2006)

Los Angelesben működik a titokzatos Motion Picture Association of America nevű testület, amelynek névtelenségbe burkolózó tagjai döntenek arról, hogy az erőszakos és szexuális tartalmú jelenetek fényében melyik film milyen életkori besorolással kerüljön forgalmazásba Amerikában. Kik lehetnek ezek a gyermeki ártatlanság védelmében fellépő jóakarók?

Forrás: [origo]

Kirby Dick szórakoztató dokumentumfilmje két fő szálon fut: érzékletes példákkal alátámasztva mutatja be a besorolási bizottság kezében levő hatalmat, amellyel az MPAA eláshatja a neki nem tetsző filmeket, eközben pedig részesei lehetünk a nyomozásnak is, melynek során a rendező egy magánnyomozónő segítségével próbálja felfedni a bizottság tagjainak kilétét. A film legviccesebb, egyben legelgondolkodtatóbb jelenetében osztott képernyőn látjuk különböző filmek nagyon hasonló szexjeleneteit, melyek abban különböznek egymástól, hogy hol heteroszexuális, hol homoszexuális aktus folyik a vásznon. Nem nehéz kitalálni, hogy a bizottság rendre melyik változatot részesítette szigorúbb besorolásban.

Vetítések: április 20., péntek 16:45 és április 22., vasárnap 17:15, Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

Hósüti (Snow Cake, 2006)

Magányos angol utazó a havas kanadai tájban találkozik egy nagyszájú kamaszlánnyal. A lány meghal, az utazó pedig belecsöppen egy kis közösségbe, ahol egy autista nőről és magányos szomszédasszonyáról is gondoskodnia kell, miközben saját sebei sem gyógyultak még be.

Forrás: [origo]

A tavalyi berlini filmfesztivál nyitófilmje meglehetősen valószerűtlen egybeeséseket tartalmazó történetet mesél el, mégsem válik nevetségessé, hála a remek színészeknek. A szomorú utazót Alan Rickman, a túlpörgött autistát Sigourney Weaver, a forróvérű szomszédot Carrie-Anne Moss formálja meg - mindegyikük nagyon erős és hiteles, miattuk érdemes megnézni a filmet. A havas-jeges-vakító táj saját életre kel, kezdő operatőröknek tanítani lehetne ezt a látványt.

Vetítések: április 13., péntek 16:45 és április 17., kedd 20:45, Vörösmarty

Bujdosó Bori

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK