Az áprilisi nyár, valamint az iskolai szünet vége rányomta a bélyegét a mozik hétvégi teljesítményére. A piacra dobott hét új produkció közül egyik sem okozott meglepetést, hacsak azzal nem, hogy egy-két kivételtől eltekintve mind akkorát bukott, mint az ólajtó.

Két új bemutató is a világpremierrel csaknem egy időben került a fővárosi mozikba. A Vadidegen című amerika thriller a rég látott Halle Berryt hozta össze Bruce Willisszel és gyűjtött 9587 nézőt. Mindkét szupersztárnak voltak sokkal jobb pillanatai is, de ha csak az utolsó filmjeiket tekintjük (Macskanő - 5079, 16 utca - 8486) közös vállalkozásuk sikeresnek mondható. Danny Boyle céltalan kirándulása kubricki illetve tarkovszkiji vizekre nem hozott áttörést a Trainspotting (5016) rendezőjének. A Napfény című sci-fi 4647 nézőt gyűjtött csupán, jóval kevesebbet, mint a 28 nappal később (9611) vagy akár A part (25 006) vagy Az élet sója (9326).

Eddie Murphy szerepelt leginkább várakozáson alul ezen a hétvégén. A Norbit című bohózatban az Oscar-díjra jelölt színész tovább dagasztja a Bölcsek kövére-szériában népszerűvé lett poént, tudniillik, hogy minden szerepet ő maga játszik el. A Norbit 5260 jegyet adott el, töredékét annak, amit egy decens Eddie Murphy-komédia általában szokott. Ilyen kevés nézőt utoljára az 1999-ben bemutatott Életfogytig (4923) című drámája vonzott.

Kaszás Attila megdöbbentő halála adott szomorú aktualitást az 56 csepp vér című magyar rockoperának (musicalnek?). A ritkán látott műfaj Veres Mónikával és Palcsó Tamással 3145 nézőt érdekelt, amely nem túl sok a forgalomba hozott 7 kópiához képest, de legalább nem bukott meg, holott az is benne volt a pakliban.

Pan Nalin Virágok völgye (985) című munkája elmaradt a rendező kultikus művének, a Szamszárá-nak (1359) a fogadtatásától, de Oskar Roehler sem tudta felülmúlni a 2005 szilveszterén bemutatott Ágnes öcsénk (365) című szatírájának teljesítményét, pedig a német színjátszás krémjét vonultatta fel az Elemi részecskék (302) című botránykönyv adaptációjában. No, és a hét vagy talán a hónap legjobb filmjét, Bent Hamer örök (12 éves) klasszikusát, a Tojások című szatírát ugyan 41 ember látta csak, de végre megéltük, hogy ez a gyöngyszem hivatalosan is megjelenjen a hazai palettán.

Boogieman
Odeon