Az egyéni látásmódú videóklip- és filmrendező, Michel Gondry az Egy makulátlan elme örök ragyogása után most még mélyebbre vezet minket a színpompás álmok és fantáziaképek világában. Az álom tudománya igazi filmes gyöngyszem, amelyet vétek kihagyni, és ha velünk játszol, premier előtt megnézheted az [origo] filmklub vetítésén.

Közhely, hogy a művészi alkotótevékenység működhet terápiaként, de mégis megható, amikor egy alkotásban szinte kitapinthatók az alkotó szorongásai, és közben olyan élményt nyújt a befogadó számára, mint Az álom tudománya. Michel Gondry filmje játékos kalandtúra a rendező alteregója, a Gael García Bernal által játszott Stéphane éber és alvás közbeni tudatállapotaiban. Stéphane huszonéves, félig francia, félig mexikói srác, aki mexikói apja halála után Párizsba költözik anyjához. Itt szert tesz egy dögunalmas melóra és egy elbűvölő szomszédra.

A film kezdetén Stéphane álmot gyárt, amelyhez egy nagy kondérban főzi össze a véletlenszerű gondolatokat a nap eseményeivel, emlékekkel és más hozzávalókkal. Ez a jelenet betájolja a nézőt, hogy mire számíthat a továbbiakban: játékos, szürreális utazásra, amely során Stéphane-t részben álmait látva ismerjük meg. Az ébrenléti és az álomjelenetek középpontjában ugyanaz áll: a kommunikáció Stéphanie-val (Charlotte Gainsbourg), a szomszéd lánnyal, aki megtetszik Stéphane-nak. A csajozás nem megy simán, mindkét oldalról félreértések és szorongások nehezítik, hogy a fiú és a lány közel kerüljön egymáshoz. Az álmokban Gondry olyan zseniálisan ábrázolja Stéphane lelkivilágát, hogy még Freud is megdicsérné: a vágyak itt teljesülhetnek, de a szorongások is felszínre kerülnek szimbolikus formában. A lány végre úgy reagál, ahogy reagálnia "kellene", a kellemetlen főnököt pedig óriásira nőtt kézzel lehet kupán vágni.

Látványos bábok, díszletek, kosztümök és animációs technika segítségével kelnek életre az álmok, melyeknek sok eleme Gondry saját gyerekkori (rém)álmaiból származik. Amellett, hogy lebilincselő a látvány, a film fő vonzerejét az adja, hogy nagyon meg lehet szeretni a főszereplőket; Stéphane és Stéphanie bájosan kerülgetik egymást, közben rengeteg nevetésre adva okot. Gondry - továbbfejlesztve az előző filmjében, az Egy makulátlan elme örök ragyogásá-ban használt megoldásokat - abszolút egyéni és meglepő képi és narratív módszert talált arra, hogy egy abszolút hétköznapi történetet elmeséljen, és ez nagyon jól működik. A film "furcsaságai" cseppet sem távolítják el a nézőt a szereplőktől és a sztoritól, épp ellenkezőleg, olyan gyermeki és ösztönös érzéseket szólítanak meg, amelyekre könnyen rezonálunk.

Forrás: Budapest Film
Charlotte Gainsbourg, Emma de Caunes és Gael García Bernal


Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az A) válasz volt:

Lacuna Inc. volt az emlékek kitörlésével foglalkozó cég neve az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmben.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt április 23-án kedden 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest, Teréz krt. 30.):

Antal Judit, Bali Krisztina, Báló Hajnalka, Barnaki Anna, Bátyi Zoltán, Belovári Judit, Benyó Balázs, Berta Bianka, Bíró Bálint, Borsody János, Böszörményi Péter, Bundás  György, Calbert Izabella, Csényi Mária, Dálnoki Miklós, Déri Zsófi, Dörnyei Beáta, Erdélyi Mihály, Faragó Márti, Ferenczy Gábor, Gerzsenyi Krisztina, Góren Veronika, Gunder Anett, Horváth Eszter, Izsó Balázs, Karsai Györgyi, Katona Kálmán, Kaufmann, Ildiko, Kelemen Éva, Keresztessy Éva, Kirilla Kitti, Kocsis András, Kopcsay Andrea, Kosztyu Robert, Krasnyánszky Sára, Kuprivecz Kata, Lakics Mihály, Lehoczky Zoltán, Lőrinci Dóra, Lux Judit, Malinás Kriszti, Mészáros Ildikó, Meszlényi Annamária, Michel Katalin, Mihály Levente, Molnár Anna, Molnar Gergely, Nagy Anikó, Nagy György, Németh Kriszti, Odze Katalin, Pataki Vladimir, Pataky Borbála, Pozsonyi Janka, Rácmolnár Sándor, Ruscsák Ágnes, Schmauder Tamás, Seres Róbert, Skuta Máté, Sólyom Gábor, Sturcz Mónika, Szárnyas János, Székelyhidi Judith, Szikra  Ilona, Tóth  Péter, Unyi Kinga, Vajda Boglárka, Vajda Éva, Valkai Emese, Várszegi Balázs, Váry Zalán, Zeher Kata, Zsákai Anikó, Zsarnai Judit, Zsarnóczky Erika, Zsírjózsef Dolores

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne búsulj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!