A 60. cannes-i filmfesztivál szervezői ma kihirdették a május 16-án kezdődő rendezvény hivatalos programját. Az idei fesztivál válogatása nagyon erősnek ígérkezik, és külön öröm, hogy a versenyben olyan nevek mellett, mint Wong Kar-wai, Quentin Tarantino és Gus Van Sant, Tarr Béla is jelen lesz A londoni férfi című új filmjével.

Már egy ideje valószínű volt, de hivatalossá csak ma vált, hogy Tarr Béla évek óta készülő, sok hányattatáson átesett filmjét, A londoni férfi-t beválogatták az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába. Bár a rendezvény különböző szekcióiban szinte minden évben vetítenek magyar filmeket, a versenyprogramba utoljára 1988-ban sikerült bekerülnie magyar alkotásnak: akkor Szabó István Hanussen című filmjét vetítették. Tarr és alkotótársai jelenleg a film vágásán és egyéb utómunkálatain dolgoznak; a produkció gyártásvezetőjétől azt az információt kaptuk, hogy a Cannes-ba szánt kópia csak májusban, legfeljebb néhány nappal a fesztivál kezdete előtt készül majd el.

A film a belga író, Georges Simenon azonos című kisregényén alapul. A néhány nap leforgása alatt játszódó lélektani krimi középpontjában egy éjjeliőr vívódása áll, aki egy gyilkosság tanúja lesz, majd magához veszi a pénzt, amely a gyilkosság motivációja volt. A film szereplőgárdája soknemzetiségű: az angol Tilda Swinton, a cseh Miroslav Krobot, Derzsi János és Lénárt István alakítják a főbb szerepeket. A forgatókönyvet Tarr rendszeres alkotótársával, Krasznahorkai Lászlóval közösen írta.

A fesztivált Wong Kar-wai első angol nyelvű filmje, a My Blueberry Nights nyitja meg, amely a színésznőként most debütáló énekesnő, Norah Jones és Jude Law főszereplésével készült. Jones egy önmagát kereső nőt alakít a filmben, aki beutazza Amerikát és útközben különféle érdekes figurákkal ismerkedik meg. A zárófilm a Barbárok a kapuknál alkotójának, a kanadai Denys Arcand-nak a The Age of Darkness című filmje lesz.

Összesen 21 alkotás versenyez a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért, melynek sorsáról idén Stephen Frears rendező (zsűrielnök), Maggie Cheung színésznő, Toni Collette színésznő, Maria De Medeiros színésznő, Sarah Polley színész-rendezőnő, Marco Bellocchio rendező, Orhan Pamuk író, Michel Piccoli színész-rendező és Abderrahmane Sissako rendező dönt majd. Franciaország idén öt filmmel képviselteti magát a versenyben, és némiképp meglepő módon ugyanennyi amerikai filmet is beválogattak. A szokásosnál erősebb amerikai jelenlét valószínűleg azt is jelenti majd, hogy az átlagosnál is több hollywoodi sztár vonulhat végig a fesztiválpalota vörös szőnyegén.A versenyfilmek teljes listája:

Une Vieille Maitresse (Catherine Breillat)
Les Chansons d'amour (Christophe Honore)
The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel)
Auf der anderen Seite des Le-bens (Fatih Akin)
No Country For Old Men (Ethan és Joel Coen)
Zodiac (David Fincher)
We Own the Night (James Gray)
Mogari No Mor (Naomi Kawase)
Promise Me This (Emir Kusturica)
Secret Sunshine (Lee Chang-dong)
4 luni, 3 saptamini si 2 zile (Cristian Mungiu)
Tehilim (Raphael Nadjari)
Stellet licht (Carlos Reygadas)
Persepolis (Marjane Satrapi és Vincent Paronnaud)
Import/Export (Ulrich Seidl)
Alexandra (Alexander Sokurov)
Death Proof (Quentin Tarantino)
A londoni férfi (Tarr Béla)
Paranoid Park (Gus Van Sant)
The Banishment (Andrej Zvagincev)
Breath (Kim Ki-duk)

Versenyen kívül, de a hivatalos program részeként vetítik:

Sicko (Michael Moore)
Ocean's Thirteen (Steven Soderbergh)
A Mighty Heart (Michael Winterbottom)

Éjféli vetítések:

Boarding Gate (Olivier Assayas)
Go Go Tales (Abel Ferrara)
U2 3D (Cattherine Owens és Mark Pellington)

A hivatalos program mellett a fesztivál részét képezi az "Un Certain Regard" szekció, amelyben szintén nagyjátékfilmeket vetítenek, a rövidfilmek versenyszekciója, valamint a "Cinéfondation", amelyben kifejezetten kezdő filmeseknek nyújtanak lehetőséget, hogy rövidfilmjeikkel bemutatkozzanak. A teljes angol nyelvű program pdf formátumban itt található meg.

Mint korábban beszámoltunk róla, a fesztivál 60. születésnapja alkalmából egy különleges, 33 kisfilmből álló alkotás bemutatására is sor kerül majd a fesztiválon, amelyben nagynevű rendezők fejezik ki mozgóképes formában a film iránt érzett szenvedélyüket.