Filmes workshopot rendeznek május 4-5-én a Műcsarnokban, melynek keretében a közönség találkozhat Lars von Trier életrajzírójával, Peter Schepelernnel és az Idióták című film operatőrével, Jesper Jargillal.

Filmes workshopra kerül sor május 4-én 10 órától 15 óráig és 5-én 10 órától 14 óráig a Dán királyi Nagykövetség, az ELTE Eötvös József Collégiumának Skandináv Műhelye és a Műcsarnok szervezésében. A rendezvény helyszíne a Műcsarnok Törley terme.

A 90-es évek elejétől Dánia határain kívül is egyre gyakrabban bukkan fel Lars von Trier neve, aki 1995-ben egy nemzetközi filmes szimpóziumon rendező társával Thomas Vinterberggel együtt meghirdeti a Dogma95 csoportot. Céljuk a hanyatlóban lévő, agyonmanipulált filmművészet megmentése. Ún. szüzességi fogadalmat hirdetnek, melyet 10 pontban, "parancsolatban" foglalnak össze. Formabontó, olykor bizarr előírásaik mégis felpezsdítik a filmművészetet. Elvetik a "túlkozmetikázott", dramaturgiájukat tekintve előre kiszámítható filmeket, a filmkészítésnek nem lehet célja a közönség becsapása. A szakma először kellemes tréfának ítéli a "szüzességi fogadalmat", de hamarosan kiderül, hogy többről van szó néhány fiatal filmes újító hóbortjánál.

Mi is valójában a Dogma95, kik csatlakoztak hozzá, mennyire tartható be a filmes tízparancsolat, mik voltak a szakma pozitív, negatív reakció? Hol húzódik a befogadás tűréshatára? Ilyen és hasonló kérdésekre keresnek választ a beszélgetés résztvevői, melyben számítanak a közönség aktív részvételére is. A megértést könnyíti majd az Idióták forgatásáról készült werkfilm, valamint egy Lars von Trier életrajzi film bemutatója.

A beszélgetést Liszka Tamás filmkritikus és Szalkai Réka műfordító, kritikus vezeti. A program nyelve angol. Bővebb információ Szöllősi Adrienne-től, az Eötvös J. Collégium műhelyvezetőjétől kérhető a 30/272 4847-es telefonszámon.