A szakmai elvárásoknak megfelelően A Karib-tenger kalózai 3 könnyedén döntött meg minden idei hazai rekordot, de még ezzel sem rázta helyre a mély katatóniában vergődő fővárosi mozipark elkeserítő májusi bizonyítványát.

A Johnny Depp - Orlando Bloom - Keira Knightley triumvirátus a korai kánikula és a 2 óra 42 perces futamidő ellenére 68 592 (Pünkösd hétfőt is beleszámítva 86 520) nézőt vonzott, 8 ezerrel többet mint a második rész (60 882). A Karib-tenger kalózai: A világ végén könnyedén vágott élre az idei bemutatók között, leléptetve a spártai harcosokat az eddig elfoglalt trónjukról (300: 40 352). A Gore Verbinski-rendezés azonban nem szólt bele az all-time top 10 premierek sorrendjébe, sőt a pont egy esztendeje bemutatott A Da Vinci-kód (84 959) eredményének sem ért a közelébe. Az idei budapesti május eddig 128 ezer jeggyel (!) maradt adós a tavalyihoz képest, ez 25%-os visszaesés, bevételben pedig kb. 94 millió forintba fáj ez a hazai forgalmazóknak és moziüzemeltetőknek. A kalóz-franchise értékéről talán annyit is elég mondani, hogy Johnny Depp és csapata egy négynapos víkenden több nézőt vonzott a fővárosban, mint Pók Peti és barátai az elmúlt 25 nap alatt.

Jim Carrey horrorba hajló számmisztikája, A 23-as szám 9175 fizető nézőt csalt a moziba, és ez elég volt a múlt heti első helyhez, ha ez az eredmény inkább Carrey művészfilm-kirándulásainak emlékét idézi is (Ember a Holdon - 5884, Egy makulátlan elme örök ragyogása - 4743), mintsem nagy kasszasikereiét (Minden6ó - 41 256, Maszk - 40 483).

A téli álmából ébredő FF Film a cannes-i filmfesztivál idején mutatta be a tavalyi Arany Pálma nyertes Felkavar a szél című Ken Loach-drámát. Az Európa Filmhéten már megszellőztetett alkotás 1126 fizető nézőt sodort össze, kevesebbet, mint Loach legutóbbi, sikeresnek mondható dolgozata, a Még egy csók (1529).

A két évvel ezelőtti fesztivál legjobb forgatókönyve (és legjobb férfi alakítása) is a napokban került végre a mozikba. Tommy Lee Jones Melquiades Estrada három temetése 1013 gyászolót vonzott 60 vetítésen. Volt mit siratni. A tavalyi Arany Medve is betette a lábát a hazai bozótosba, de nem sok málnát talált magának. A megrázóan szép Szerelmem, Szarajevó-ra 421-en voltak kíváncsiak. A török- magyar koprodukcióban készült Álom a Paradicsomban című mesére 44-en váltottak jegyet.

Boogieman
Odeon