A mozivilág Olümposzán csak egy tucatnyi istenségnek van hely, a többiek örülhetnek, ha megjegyezzük a nevüket. Sokan közülük egyenletesen kiváló színészi teljesítményt nyújtanak, átváltozóművészek, díjakat nyertek, ám mégis nyugodt szívvel utazhatnak a metrón. Összeállításunkban tíz olyan művészre hívjuk fel a figyelmet, akiket nem értékel kellően a filmvilág, pedig simán lejátszanák a vászonról Brad Pittet vagy Julia Robertset.

10. Asia Argento

Ha nem ér rá...: Monica Bellucci

Forrás: [origo]

Fesztiválkörökben szinte istennőként tisztelik, az átlag mozinéző viszont maximum Vin Diesel csajaként emlékszik rá az xXx-ből (a minap egy ismerősöm azzal sokkolt, hogy látni vélte a Halálbiztos-ban is - itt tévedett). Az olasz filmesdinasztiába született Asia (anyakönyve szerint Aria) két szempontból is ritka gyöngyszem a mozi világában; egyrészt három nyelven is magabiztosan teljesít, másrészt pedig senkinek nem áll olyan jól a közönségesség, mint neki. Az idei cannes-i fesztiválon ismét három alkotással képviseltette magát (Une vieille maitresse, Boarding Gate és a Go-Go Tales - mindhárom jócskán rájátszik botrányhősnő imidzsére, utóbbiban például emlékezetes, ahogy egy kutyával smárol), de nálunk még két tavalyi jutalomjátéka látható; a Marie Antoinette és a Transylvania (egyik sem kihagyhatatlan, de Asia rajongói számára igazi csemegék).

Kötelező Asia: Margó királyné

+ + +

9. Jeremy Northam

Ha nem ér rá...: Colin Firth

Forrás: [origo]

Majdnem James Bond lett belőle, de pont mostanság érezték úgy a producerek, hogy az új évezred szuperügynökétől már többet várnak a nézők mint, hogy előkelő és finom modorú legyen. Márpedig a cambridge-i származású Jeremyről elsőként mindenkinek az jut eszébe, hogy mennyire arisztokratikus, remekül beleillik tehát bármelyik brit kosztümös drámába (Üvöltő szelek, Emma, Költői szerelem, Eszményi férj, Gosford Park, Az aranyserleg). Kevés napjainkban játszódó filmes kirándulása közül kiemelkedik a Happy, Texas című vígjáték és a nálunk sajnos még elérhetetlen A Cock and Bull Story, ami különösen rászabott küldetés, hiszen egy megfilmesíthetetlennek tartott klasszikus regény kosztümös adaptációja körüli csetepatékról szól. Moziban legközelebb a James Bond szerepet elhappoló Daniel Craiggel együtt láthatjuk, amint többek között Nicole Kidmant védik a földönkívüliektől (The Invasion). Időközben pedig az amerikai tévénézők meghódításán fáradozik a VIII. Henrik eseménydús szexuális életéhez asszisztálva (The Tudors), Morus Tamás szerepében.

Kötelező Jeremy: Gosford Park