A világ leggyönyörűbb színésznője ma

2007.06.17. 9:27

#2 - Liane Balaban

Született: 1980. június 24. (Toronto, Kanada)

Forrás: [origo] Forrás: [origo]


Ki a manó ő?
Kanadai színésznő, aki 19 éves korában minden korábbi tapasztalat nélkül kapta meg a New Waterford Girl című film főszerepét (a film producere gyermekkora óta ismerte, de így is hat meghallgatáson kellett részt vennie). Már a gimnáziumban foglalkozott újságírással, a Watch Magazine-ba készített zenei témájú interjúkat, többek között Alanis Morisette-tel és a Rancid punkegyüttes énekesével. Később a Ryerson egyetemen szerzett újságírói diplomát, de arról nem sikerült információt szerezni, hogy jelenleg milyen kiadványokban publikál. A háromtagú We Are Molecules nevű electro-punk formációban énekelt, 2003-ban Venom & Silk címmel jelentettek meg egy EP-t. Több interjúban nyilatkozta, hogy nem szeretne főállásban színészkedni, szívesebben foglalkozna inkább rendezéssel. Egy időben zenei műsort is vezetett egy online rádiócsatornán.

A 7 legvonzóbb dolog Liane Balabanben: a tekintete, a mosolya, a szemöldöke, a járása, az orra, a keze, a tartása


Színművészeti tevékenység:
Tizenegy filmben szerepelt eddig, de ezek közül egyik sem hozzáférhető Magyarországon, így kénytelen voltunk pénzért megrendelni Amerikából a következő három alkotást.

New Waterford Girl (1999) Kedvenc filmes műfajunk egyik mintapéldánya, úgy nevezett 'coming-of-age' történet, amelyben egy fiatal lányt rövid idő alatt mindenféle meghatározó élmény ér, amelyek hatására öntudatára ébred és rájön, mit akar kezdeni az életével. A 15 éves Moony Pootie szerepében Balaban abszolút lényűgöző alakítást nyújt, egyszerre bájos, vagány, zavarodott és sebezhető.

Happy Here and Now (2000) Egy elragadóan zagyva film, amelyben Balaban New Orleansbe érkezik, hogy felkutassa eltűnt nővérét (Shalom Harlow). Van itt minden, ami a tartalmas szórakozáshoz szükséges: online csetelés, kalózrádiózás, néger soul-legenda, amatőr softpornó Nicola Teslával a főszerepben, egy tűzoltó félszemű özvegye, valamint központi szerepet kap Blaise Pascal Gondolatok című alapvetése is (irreleváns információ: a New Waterford Girl végefőcímzenéjét előadó énekest szintén Blaise Pascalnak hívják)

Seven Times Lucky (2004) Hangulatos, visszafogott gengszterfilm, egy piti bűnözőről (Kevin Pollak), aki pénzt próbál szerezni, hogy visszafizesse tartozásait, de egyre nagyobb kalamajkába keveredik. Balaban itt a filmtörténet egyetlen olyan femme fatale figuráját alakítja, aki szexi rucik helyett végig egy német katonai dzsekit hord. A film noir szabályainak megfelelően mindenki átver mindenkit többször, és a végén senki sem lesz boldogabb ettől.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]


Öt színésznő, aki félelmetesen hasonlít Liane Balabanre:
Keira Knightley, Natalie Portman, Sarah Lassez, Laura Fraser, Claire Forlani 

Néznivaló: A New Waterford Girl frappáns előzetesét itt tudod megtekinteni. A Bran Van 3000 Shopping című felvételében Balaban együtt vokálozik kedvenc félszemű skót összmédia-művészünkkel, Momusszal. Balaban közösen rendezte Adam Gollnerrel a The Stills nevű kanadai rockzenekar Retour A Vega című számának klipjét, amelyben az 1967-es világkiállítás archív felvételei segítségével mesélnek el egy leszbikus szerelmi történetet.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Szülinapi muzsika: Közelgő születésnapja alkalmából (jövő vasárnap lesz huszonhét éves) egy virtuális szülinapi mixkazettával kedveskedünk az angyali szépségű színésznőnek. Kizárólag olyan számokból válogattunk, amelyek legálisan letölthetőek adott előadóművész hivatalos honlapjáról, így sajnos Whitney Houstontól az I Will Always Love You-t nem állt módunkban belerakni.

01. Handsome Furs: What We Had
02. Chin Up Chin Up: This Harness Can't Ride Anything
03. Los Campesinos!: Don't Tell Me To Do The Math(s)
04. Mount Eerie: Wooly Mammoth's Absence
05. Chasing Dorotea: The Anchor Song
06. The Harvey Girls: Burning For You
07. Matt and Kim: Yea Yeah
08. The Shins: Australia
09. The Stills: Still In Love Song
10. Chin Up Chin Up: We Should Have Never Lived Like We Were Skyscrapers
11. The National: Slipping Husband
12. Los Campesinos!: We Throw Parties, You Throw Knives
13. The Actioneers: No One Wants Me

(Kattints jobb gombbal a dalok címére, és a "Cél mentése más néven..." opció kiválasztásával töltsd le őket!)