Drámai hős vagy komikus

A bulvárkitérő után ideje tisztázni, hogy a külsőségeken felül ki köszönheti drámai színészi tehetségének, ki pedig komikusi vénájának a sikert. Az eredmény viszonylag egyértelmű, bár mindketten kipróbálták magukat a két fő műfajban, sőt azt is elmondhatják magukról, hogy alapvetően drámai filmekben is meg tudták őrizni a humorukat (Pitt - Harcosok klubja, 12 majom, Clooney - Sivatagi cápák, Mint a kámfor).

Forrás: [origo]
Brad Pitt a Bábel című filmben


"Hmm, egyszer Ross doktor nagyon finoman közölte egy pácienssel a betegségét, na az megfogott...csak vicceltem" - nem volt könnyű dolga Clooneynak a drámai mezőnyben, itt 90%-ban Pittre voksoltak a hölgyek leginkább a Hetedik, a Bábel, a 12 majom és a Harcosok klubja miatt. Kapott szavazatot a Szenvedélyek viharában is, de a külön kérdésnél (Harcosok klubja vagy Szenvedélyek viharában?), amely arra kívánt rávilágítani, hogy vannak-e Pittnek kifejezetten női vagy férfi filmjei, majdnemhogy csont nélkül nyert a Harcosok klubja. A drámai Clooney a Sziriáná-ért kapott 2 voksot - plusz egy Oscart, azt se feledjük. A Sziriana és a Bábel főszerepei egyébként mindkét sztár esetében némi megkomolyodást sejtetnek, bár az a tény, hogy a megkérdezettek többsége nem látta egyik filmet sem, intő jel lehet az ügynökeiknek. Akik viszont megnézték a két glamúrtól lecsupaszított, figyelemreméltó színészi átalakulást, többnyire a Bábel-t részesítették előnyben.

Forrás: [origo]
George Clooney az Ó testvér, merre visz az utad? című filmben


Brad Pitt meg is tudja nevettetni a nézőket, a jelek szerint ez leginkább a Blöff érthetetlen akcentusú roma bokszolójaként sikerült, meg is szorongatta kicsit Clooneyt a viccesfiú címért. Összességében persze George diadalmaskodott, mert ő még azokban a filmjeiben is humoros, ahol nem ez a feladata. Hogy ez annyira jó dolog lenne, abban nem vagyok biztos, de abban igen, hogy Clooney imidzse igen sokat köszönhet a Coen-testvérek parádés forgatókönyveinek. Természetesen a Kegyetlen bánásmód és az Ó testvér, merre visz az utad? gyűjtötték be neki a hölgynézők kacajait, bár utóbbiról az egyik megkérdezett határozottan kijelentette, hogy egyáltalán nem találta viccesnek, hanem sokkal inkább fárasztónak és gyermetegnek. A fekete komédiák rajongóinak mindenesetre remek hír, hogy Clooney és Pitt jelenleg együtt forgatják a Coen-testvérek legújabb agymenését, a Burn After Reading-et.

Forrás: [origo]
Brad Pitt a Harcosok klubja című filmben


Ethan és Joel Coen-en kívül két rendező van, aki még inkább említésre méltó George-dzsal és Braddel összefüggésben: David Finchernek Brad (3 közös film), Steven Soderberghnek pedig George (6 közös film) a férfi múzsája. Filmstrébereknek igazi csemege, hogy a Soderbergh rendezésében készült Szemből telibe egyik bennfentes poénja egy közös Fincher-Pitt cameo, amint (feltehetőleg) a Hetedik folytatását forgatják. A lányok meglepően erőteljes támogatásról biztosították a némileg férfiasabb témaválasztásairól híres Finchert, aki szokatlan szerelmi történettel hálálja meg majd a bizalmat Pitt és Cate Blanchett főszereplésével (The Curious Case of Benjamin Button). A nyertes mégis Soderbergh, akit a hölgyek sokoldalúbbnak és összességében jelentősebb alkotónak tartanak -, ha nem is éppen az Ocean's-folytatások miatt.

Ki az a Clooney? Ki az a Pitt?

Az utolsó kérdés így hangzott: Ki az a színész, akit még sokkal vonzóbbnak, szexisebbnek, elragadóbbnak tartasz, mint Pitt-et és Clooney-t? Ha a hollywoodi statisztikákat, bevételi adatokat és hatalmi listákat nézzük, itt egyedül Johnny Deppnek lehetett volna esélye. No de szerencsére egységes női ízlés nem létezik és ha csak részenként eggyel bővül Danny Ocean csapata, akkor még sikeres lehet az Ocean's 111 is.

Forrás: [origo]
Jake Gyllenhaal


Valószínűleg elhamarkodott kijelentés volt David Finchert férfiasabb (a férfiaknak kedvező) rendezőnek tituálni, hiszen pont ő az, aki miután Brad Pittből komoly színészt faragott, legutóbbi filmjéhez, a Zodiákus-hoz jó érzékkel leszerződtette a legtöbb szavazatot kapott Jake Gyllenhaalt és mellé a szintén kedvelt Robert Downey Jr-t és Mark Ruffalo-t. Jake nyomában szorosan hajrázott Johnny Depp és Keanu Reeves is, akik Pitthez hasonlóan már vagy 15 éve elmozdíthatatlan kedvencei a gyengébbik nemnek. Ross doki pályáváltásán is túltették már magukat a nézők és Kovac doktor (Goran Visnjic) a producerek nagy örömére remekül betölti az űrt. A szexi orvosok sora itt még nem ér véget, hiszen Mágenheim doktor (Kulka János) is kapott szavazatot, sőt egymástól függetlenül kettőt is.

A további megemlített bálványok, sorrend nélkül: Vincent Cassel, Edward Norton, Gael García Bernal, Colin Firth, Ralph Fiennes, Cillian Murphy, Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Christian Bale, Wentworth Miller, Peter Coyote, Jeremy Irons, Clive Owen és Ewan McGregor.

Onozó Róbert

Köszönet a hölgyeknek, akik részt vettek a közvélemény-kutatásban és válaszaikkal segítettek megtölteni ezeket az oldalakat!