Kedélyes csehek és harcos teknőcök

Vágólapra másolva!
Itt a hideg, lehet moziba menni: a forgalmazók az ősz folyamán rengeteg filmet a nyakunkba zúdítanak majd - más kérdés, hogy többségük valószínűleg kevesek érdeklődésére tarthat csak számot. Az eheti fél tucat premier közt akad cseh, hollywoodi és osztrák komédia, egy szürreális-morbid mese és egy spirituális dokumentumfilm, valamint visszatérnek a vászonra a már nem is annyira tini teknőcök is.
Vágólapra másolva!

Obsluhoval jsem anglického krále - 2006

Miről szól? Díte aprónövésű, ám annál nagyravágyóbb fiú, aki milliomos szeretne lenni. Pályaudvari virsliárusítással kezdi álma megvalósítását, de tehetségének köszönhetően hamar továbblép és pincér lesz belőle.

Ki a rendező? A film Jirí Menzel legújabb Hrabal-adaptációja.

Kik a szereplők? Dítét a bolgár Ivan Barnev játssza, nagy szerelmét Julia Jentsch (Sophie Scholl) alakítja. Az életére visszatekintő idős Dítét Oldrich Kaiser formálja meg.

Kinek ajánljuk? Ha tetszett Menzeltől a Sörgyári capriccio, ezt is kedvelni fogod.

Mit mond az alkotó a filmről? A hetvenedik életévében járó Jirí Menzel tizenkét év kihagyás után idén Őfelsége pincére voltam című filmjével tért vissza a mozikba. Nem csak a rendezéshez, hanem a Bohumil Hrabalhoz való visszatérést is jelenti ez a kedves-szatirikus darab; Menzel legnagyobb sikereit éppen a cseh író műveinek adaptálásával (Szigorúan ellenőrzött vonatok, Sörgyári Capriccio, Pacsirták cérnaszálon) aratta. Az Őfelsége pincére voltam premierje alkalmából Magyarországra látogató rendezőt a filmjeiben visszatérő témákról és figurákról faggattuk, de nagyon úgy tűnt, hogy a több órája újságírói kérdésekre válaszolgató Mester inkább aludni szeretett volna már. Egyről mégis lelkesen beszélt: Woody Allenről. Olvasd el Jirí Menzellel készült interjúnkat!